Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini je na vrhuncu. Hiljade ljudi koji već mjesecima borave u Unsko-sanskom kantonu ne odustaju od prelaska granice sa Hrvatskom. Tokom dana su to ponovo pokušali, ali bezuspješno. Istovremeno, migrantskom krizom pogođen, sjeverozapadni dio BiH, posjetio je i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Nova lokacija za njihov smještaj na području Bihaća biće poznata sutra. Policija Unsko-sanskog kantona će iz bezbjednosnih razloga u narednim danima zaustaviti njihov dalji priliv u ovaj dio BiH.

Hrvatska se hiljadama migranata koji borave u Unsko-sanskom kantonu čini kao “obećana zemlja”. Takvih obećanja od zvaničnika ipak nema, a gotovo da više nema ni strpljenja migranata.

Nakon što su proteklu noć proveli uz granicu, grupe migranata iz Velike Kladuše i Bihaća jutros su se ponovo uputile ka graničnim prelazima. Oni koji su juče stigli na granični prelaz Izačić vraćeni su u prihvatne centre.

Situacija na Maljevcu, nedaleko od Velike Kladuše zakomplikovala se poslijepodne kada je na prelaz pristiglo oko 400 migranata. Došlo je i do manjeg sukoba sa policijom.

Dok migranti na svaki način pokušavaju da se domognu Hrvatske, ministar bezbjednosti BiH obišao je Unsko-sanski kanton. Nakon susreta sa lokalnim vlastima, rekao je kako je ovo bio prvi konkretan sastanak na kojem su dogovoreni dalji potezi.

– Najkasnije sutra će biti poznata smještajna lokacija za migrante na području grada Bihaća, na kojoj će biti smještena sva lica koja trenutno borave po gradskim ulicama, parkovima, ali i privatnim smještajima. Ne možemo im, naravno, zabraniti slobodno kretanje, ali ćemo ga iz bezbjedonosnih razloga morati redukovati, kao što je i u drugim evropskim zemljama učinjeno – rekao je Mektić.

Komesar policije Unsko-sanskog kantona, Mujo Koričić, najavio je da će policija, iz bezbjednosnih razloga, morati zaustaviti dalji priliv migranata u ovaj kanton.

– Postavićemo policijske punktove na ulazu u kanton i zaustaviti dalji dolazak ilegalnih migranata. To moramo učiniti, jer bi s ulaskom novog broja migranata, bezbjednosna situacija ovdje bila i definitivno narušena. Sve prevoznike u BiH ćemo o tome obavijestiti, kako bi prestali prevoziti migrante, koji neće moći ući na područje kantona – rekao je Koričić.

Za migrante “hladan tuš” stiže iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Nezakonitih prelazaka granica, kažu, neće biti.

“Među migrantima na području Bosne i Hercegovine i Republike Srbije širi se lažna vijest, odnosno lažna informacija da će Republika Hrvatska dozvoliti njihov ulazak na svoju teritoriju, kao i dalji prolazak prema zemljama zapadne Evrope. Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice, odnosno spoljne granice Evropske unije”, saopšteno je iz MUP-a Hrvatske.

Sudeći po potezima tokom proteklih dana, migranti ovakvo upozorenje neće prihvatiti. Prema posljednjim podacima, do 20. oktobra u BiH je ušlo oko 19.500 migranata, dok su granični policajci spriječili ulaz njih gotovo 13.000.

RTRS