Smjena ministra prosvjete i kulture RS Daneta Maleševića najveći je udar na DNS od strane koalicionog partnera – SNSD, tvrde pojedini funkcioneri ove stranke za Srpskainfo.

Interesantno je da niko iz vrha DNS nije reagovao na smjenu ministra iz njihovih redova, kao i na promjene još nekih funkcionera. Predsjednik ove partije Marko Pavić se ne oglašava i ne javlja na telefonske pozive. Ipak, uspjeli smo da dobijemo kratku izjavu od generalnog sekretara Dragutina Rodića.

– Ne mogu da komentarišem trenutna dešavanja, jer je predsjednik DNS jedini kompetentan da govori o toj temi. Organi stranke će zasjedati nakon što budu objavljeni konačni rezultati – poručio je kratko Rodić.

Nešto pričljiviji bio je potpredsjednik Dragomir Jovičić. On nije želio da komentariše smjenu Daneta Maleševića, ali je iznio lično mišljenje o odnosima između SNSD i DNS.

– Ovi događaji neće narušiti odnose unutar koalicije. Nastaviće se sa zajedničkim djelovanjem, ali ubrzo će sve znati – kaže Jovičić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Istovremeno, naši izvori, koji su bliski rukovodstvu DNS, tvrde da između partnera, koji koaliraju 20 godina, postoji nervoza te da odnosi nakon smjena kadrova iz ove partije neće biti isti.

Ako se stane na smjeni Maleševića, smatraju, onda neće doći do totalnog raskola između Pavića i lidera SNSD Milorada Dodika.

– Ukoliko se nastavi trend smjenjivanja kadrova iz DNS, onda se mogu očekivati ozbiljne turbulencije. Ipak, u narednih 10 dana trebalo bi da se riješe svi problemi – tvrde naši izvori u DNS.

Navode i da će Malešević biti narodni poslanik, a da ujedno ispunjava i uslove za penziju.

Što se tiče smjene v.d. direktora „Puteva“ Nenada Nešića, o kojoj se danima pričalo, kako kažu naši izvori, još uvijek nema ništa, jer navodno „tu smjenu Pavić ne bi oprostio Dodiku“. Nešić je po utvrđenim rezultatima izbora izabran za poslanika u Parlamentu BiH, ali, kako saznajemo, još nije sigurno da li će uzeti mandat u Sarajevu.

Banjalučki novinar i dobar poznavalac prilika na političkoj mapi Srpske Brane Božić za Srpskainfo kaže da u postizbornom periodu slijedi odmjeravanje snaga i pozicioniranja koliko će ko uzeti vlasti od stranaka koje su osvojile najviše glasova.

– Ako ne cijeli, onda će sigurno dio DNS ostati unutar vladajuće priče. U okviru DNS traje jedan proces, koji nije tako vidljiv u ovom trenutku, ali očekujem da za desetak dana sve bude jasno. Sličan proces traje i u SDS  – smatra Božić.

On tvrdi da aktuelna situacija u potpunosti odgovara SNSD, koji će iz cijele priče izaći kao jedini pobjednik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Situacija je takva da će na političkoj sceni jedino oni da budu jaki i bez konkurencije, a ostale stranke će imati ulogu po onoj narodnoj izreci „nejak Uroš, do nejakog Uroša“. To znači da će praktično biti kao u samoposluzi; uzimaće manje grupacije sa kojima će da konstituišu buduću vlast. Tako stvari trenutno stoje, ali smatram i da će za dvije godine ponovo doći do preraspodjela na političkoj sceni Srpske – kaže Božić.

Obračun zbog glasova

Kako saznajemo, u SNSD najviše zamjeraju što koalicioni partneri nisu u potpunosti podržali njihove kandidate Željku Cvijanović i Milorada Dodika, zbog čega je i krenuo obračun, najviše sa DNS. Naime, prema računici SNSD Cvijanovićeva je „zakinuta“ za oko 70.000 glasova unutar koalicionog zbira, a Dodik za oko 30.000 glasova.

Srpskainfo