U prijedorskom Domu zdravlja danas je održano edukativno predavanje za buduće majke i trudnice, na kojem su mogle da se upoznaju šta mogu da očekuju u prvoj godini života djeteta.

Dr Vlado Radić, pedijatar u prijedorskoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“, napomenuo je da se na neke uobičajene, a u suštini bezazlene probleme, koji se jave u ovom periodu ponekad pogrešno reaguje, što može nanijeti više štete.

– Prilikom poroda se dešavaju i neke traume, koje su obično bezazlene. Pa majke sa strane čuju da je bebi slomljena ključna kost, a nisu od ranije upućene da je to jedna bezazlena porođajna trauma. Može se desiti da majka doživi šok ili da čak upadne u postporođajnu depresiju – kaže Radić.

Na predavanju je bilo riječi i o značaju dojenja i majčinog mlijeka u prvim mjesecima života.

– U timu koji ja vodim, oko 90% majki doji, što je izuzetna stvar. Naročito, jer su majke u nekom ranijem periodu prerano pribjegavale vještačkoj ishrani. Cilj ovog predavanja je promocija dojenja, jer samo u pojedinačnim slučajevima postoji potreba za adaptiranom mliječnom formulom – rekla je dr Mirjana Đurđević-Talić, pedijatar u Domu zdravlja Prijedor.

Z.J./Kozarski