U Kozarskoj Dubici završen je mural posvećen Spomenku Gostiću, najmlađem vojniku i odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Mural Spomenku Gostiću oslikan na zidu objekta Doma kulture u Kozarskoj Dubici, nedaleko od murala narodnog heroja majora Milana Tepića u toj opštini.

Ozvaničenju završetka oslikavanja murala prisustvovali su i učenici Srednjoškolskog centra Nikola Tesla iz Kozarske Dubice, a obratili su im se pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović i autor dokumentarnog filma “Spomenko na vječnoj straži” Mile Savić.

Mural je djelo magistra primijenjene umjetnosti Vojina Milojkovića iz Kragujevca, a u ovom šestodnevnom poslu pomagao mu je trinaestogodišnji učenik Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” iz Kozarske Dubice Mihajlo Joldžić.

– Ovo je bio zahtijevan zadatak, ali svaki tok i proces radnje bio je zanimljiv i osjetljiv. Ovo je moj drugi veliki mural – rekao je Milojković.

Joldžić je zahvalio Milojkoviću što mu je omogućio da mu pomaže u izradi ovog murala.

– Radio sam pozadinu i slova i čast mi je što sam učestvovao u oslikavanju jednog dječaka mojih godina koji je učinio veliku stvar za svoj narod – rekao je Joldžić.

Jaćimović je rekao da mural Spomenku Gostiću ujedno i poruka da se njegovo herojstvo ne zaboravi.

– Ovaj mural nije veličanje rata. Cilj je da se nikad ne zaboravi najmlađi odlikovani borac koji je dao život za ovu zemlju. To je poruka, da se ne zaboravi i nikad više ovako nešto ne desi, te da se sjećamo Spomenka i ostalih koji su položili živote za odbranu Srpske – istakao je Jaćimović.

On je zahvalio porodici Joldžić, načelniku opštine Radenku Reljiću, slikaru Vojinu Milojkoviću, autoru filma Miletu Saviću, te Dimitriju Veljoviću iz Kragujevca što su pomogli da Kozarska Dubica dobije ovaj mural.

Savić, koji privodi kraju i knjigu o životu Spomenka Gostića, ali i o drugim ljudima na Ozrenu osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka.

– Ovo je od velikog značaj za nas kao narod, za naš opstanak na ovim prostorima kako bi mogli budućim pokoljenjima prenijeti ko smo mi bili i ko su im preci -rekao je Savić.

Direktor Centra za informisanje i kulturu Dijana Kondić rekla je da joj je drago što se na najznačajnijem objektu kulture u Kozarskoj Dubici sada nalazi mural posvećen najmlađem borcu Vojske Srpske – Spomenku Gostiću.

– Obaveza svih medija, predstavnika kulture i istoričara jeste da buduće generacije učimo o herojstvu ova dva velika čovjeka, majora Tepića i Spomenka Gostića i da se nikad ne zaborave – istakla je Kondićeva.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a poginuo je 20. marta 1993. godine na Ozrenu.

Vojsci se pridružio kao siroče 1992. godine na planini Ozren, a obavljao je dužnost kurira i sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike, te je dva puta lakše ranjen. Spomenko je odlikovan medaljom Zasluga za narod.

Srpskainfo