Olujno nevrijeme i grad koji su zahvatili dijelove Prijedora u julu ove godine napravili su ogromne štete poljoprivrednicima, naročito u voćnjacima. Gradska uprava formirala je stručnu komisiju koja je izvršila procjenu na terenu.

– Od početka avgusta do sredine septembra komisija je utvrdila stanje u poljoprivrednoj proizvodni, i identifikovala štetu na oko 760 poljoprivrednih gazdinstava. Ukupno je procijenjena šteta u vrijednosti 4.316.000 KM – rekao je Rade Rosić, načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu. Podaci koje je komisija prikupila, te analiza štete, proslijeđeni su Minisratstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Podaci iz Prijedora naći će se pred Vladom RS, zajedno sa sličnim izvještajima iz drugih lokalnih zajednica, nakon čega bi trebalo da se donese odluka o načinu isplate štete, kaže Rosić.

– Grad nije imao planirana sredstva za ovu namjenu u ovoj godini. U protekloj godini iplatili smo značajna sredstva za štete nastale od mraza. Nadamo se da će resorno ministarstvo i Vlada pomoći, iako već jesu, jer je obezbijeđeno 2 miliona KM za štetu koja je nastala na objektima na području Prijedora – naveo je Rosić.

Z.J./Kozarski