Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski izjavio je da je promocija na Hrvatskoj televiziji knjige “Mit o Јasenovcu” i prikazivanje filma “100 godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018” civilizacijska sramota

“Ne znam kuda to vodi – relatizovati žrtve Јasenovca i dovoditi u pitanje šta je bio Јasenovac koji je bio najmonsturozniji logor u Drugom svjetskom ratu na tlu Evrope. Po broju ubijenih nije najveći, Aušvic je najveći, ali po načinu na koji su ljudi ubijani u Јasenovcu, takav primjer ne postoji u istoriji”, rekao je Lazanski.

On je za Radio-televiziju Srbije rekao da ne razumije kako niko iz zvanične politike Hrvatske to nije spriječio, ukazavši da bi u Njemačkoj, kada bi neko snimio film ili napisao knjigu “Mit o Aušvicu”, javnost sasvim drugačije reagovala.

“Predsednik /Srbije Aleksandar/ Vučić je dao pomirljivu poruku. Naša spoljna politika pokazuje konstantno pruženu ruku svim komšijskim zemljama i ona je najkonstruktivnija i najmiroljubivija u ovom delu Evrope”, dodao je Lazanski.

U emisiji “Dobro jutro Hrvatska” na HRT-u voditeljka je reklamirala revizionističku knjigu i film “Mit o Јasenovcu”, kao i film Јakova Sedlara “100 godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918-2018”.

SRNA/RTRS