U prijedorskom naselju Crna Dolina saliven je temelj za novu kuću osmočlanoj porodici Milinković, koja se gradi uz pomoć dobrih ljudi i organizacija u ovom gradu.

Nataša Milinković (33), koja je dijete palog borca, i njen suprug Sretko Mlinković (45) trenutno sa šestoro djece žive u trošnoj, i neuslovnoj kući bez struje koja im je prije četiri godine isključena zbog duga.

Milinkovići za Srpskainfo pričaju da nije lako hraniti šestoro maloljetne djece sa 140 KM dječijeg dodatka, koji im je i jedini novčani prihod. Sretko kaže da je to i razlog što nisu mogli plaćati račune za struju.

– Ponudili su mi u „Elektrodistribuciji“ da uradim reprogram duga koji je oko 8.000 KM, ali nisam mogao da to prihvatim, jer sam znao da neću imati novca da plaćam. Nadam se da ćemo naći neko riješenje kada se sagradi nova kuća – priča iskreno Sretko za Srpskainfo.

Naglašava da njegova porodica želi da ostane na selu i da se bavi poljoprivredom, te zato nisu prihvatili da im se kuća gradi u nekom od prigradskih naselja.

– Ne treba meni da me država hrani. To je glupo i očekivati, ali bi trebalo da nam obezbjede uslove da mi sami možemo raditi.

Radio sam svašta na nadnicu, ali najgore mi je kada moram ići i tražiti od poslodavaca da mi plate ono što sam zaradio. Zato mi je sigurnije raditi kod kuće. Ja i Nataša smo sijali i po četiri dunuma graha, kominjali ga i prodavali, te smo time novcem opremali djecu za školu – kaže on.

Navodi da  je gradnja nove kuće, uz staru porodičnu kuću u njegovom dvorištu, nešto najljepše što im se moglo dogoditi. Milinkovići na svom imanju imaju plastenik, kokoši, svinje, te odnedavno koze i ovce, koje je Nataša kupila novcem od Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS kroz projekat samozapošljavanja djece poginulih boraca.

Nataša priča da sva djeca rado pomažu u kućnim i poljoprivrednim poslovima. Najstarija je ćerka Kristina koja ima 14 godina, sin Rade ima 13, potom Valentina koja ima 12 godina, a Martina ima osam godina. Njih četvoro idu u školu. Najmlađe su kćerke Darija (6) i Milica (3) koje svoje vrijeme provode kod kuće pomažući roditeljima.

– Prevoz za svojih četvoro školaraca mjesečno plaćam 52 KM, jer smo od grada udaljeni više od sedam kilometra. Dobri su učenici i trudimo se da zadaću urade preko dana. Naveče sjedimo uz svijeću ili u mraku, a često idemo ranije u krevet. Najveća nam je sreća što su svi zdravi – kaže Nataša.

Dodaje da svoju radost zbog izgradnje nove kuće ne može riječima opisati.

– Kada su u avgustu počeli radovi nisam mogla vjerovati svojim očima i uvijek sa nevjericom posmatram ovaj temelj kada izađem napolje. Jedva čekamo da se preselimo u novu kuću i najradosnija ću biti kada djeca dobiju svoje sobe, jer sada svi spavamo u dvije sobe – priča ona.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Prijedora Zdravka Karlica kaže da je Natašu upoznala još kao dijete kada je grčki sveštenik Partenijus dolazio i donosio pomoć djeci poginulih boraca.

– Prije nekoliko godina sam čula da se Nataša udala, da živi u Crnoj Dolini i da ima četvoro djece. Bila sam presrećna i otišla sam da ih vidim. Sada ih ima šestoro i ne zna se koje je od kojeg ljepše. Kada su mi rekli da žele da ostanu na selu i bave se poljoprivredom, odlučila sam da im pomognem da dobiju uslovniju kuću – priča Karlica.

Smatra da bi Milinkoviće kao višečlanu porodicu koja želi da ostane na selu u vrijeme kada mladi masovno odlaze, trebalo cijelo društvo da podrži.

– Organizovali smo i donatorsku večeru, imamo novac i građevinski materijal za izgradnju i pokrivanje kuće. Mnogo će toga još trebati, za stolariju, vrata, laminate, pločice i namještaj – kaže Karlica. Očekuje da će kuća biti pokrivena već narednog mjeseca, a njeno unutrašnje opremanje uslijediće na proljeće.

Akciju podržalo više organizacija

Pored Organizacije porodica poginulih boraca, u humanitarnoj akciji za izgradnje kuće za Milinkoviće učestvuju i Kolo srpskih sestara, Crveni krst, Crkvena opština Prijedor i IPC Kozarski vjesnik. Za sve koji žele podržati ovu akciju otvoren je i broj žiro računa 5620070000455858 kod NLB Banke u Prijedoru.

(Bojana Majstorović)