Prijedorska fabrika keksa i vafla “Mira” uručila je danas, povodom 90 godina svog postojanja, lokalnoj muzičkoj školi “Savo Balaban” violinu i violončelo, te najavila da će stipendirati jednog učenika ove škole do kraja školovanja.
Direktor prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban” Aljoša Novaković rekao je da je grupa talentovanih učenika sa profesorom gitare Draganom Marinkovićem imala uspješan nastup na svečanoj akademiji kojom je keksara nedavno obilježila svoj vrijedan jubilej, pa je “Mira” zauzvrat školi donirala dva muzička instrumenta.

“Donacija je od velikog značaja, jer je obogatila naš muzički instrumentarij, s obzirom na to da su naši instrumenti stari decenijama i treba da se obnavljaju”, rekao je Novaković novinarima u Prijedoru.

Novaković je pozvao i druge kompanije i društvo da slijede primjer “Mire” i da za svoje jubileje ili druge svečanosti pozivaju talentovane đake ove škole koji u svojim nastupma dostižu akademski nivo.

Zamjenik generalnog direktora “Mire” Marina Cvjetićanin rekla je da je ovo društveno odgovorna kompanija koja se trudi da napravi promjene na bolje u Prijedoru, da vrlo često donira, ali da se ne reklamira mnogo.

“I ranije i sada smo angažovali ovu školu da bude dio našeg svečanog programa, a oni su nam zauzvrat rekli šta im je neohodno. `Mira` je, povodom jubileja od 90 godina postojanja, donijela i odluku da jednu učenicu srednje muzičke škole stipendira do kraja njenog školovanja”, dodala je Cvjetićanin.

Prijedorsko konditorsko preduzeće “Mira” osnovala je porodica Četić 1928. godine, od 1948. godine preduzeće posluje pod imenom “Mira Cikota”, a 1967. godine udružuje se sa preduzećem “Josip Kraš” iz Zagreba.

“Mira” je danas dominantan proizvođač keksa i vafla, a njeni proizvodi se najvećim dijelom izvoze u Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru, zatim u evropske zemlje – Švajcarsku, Švedsku, NJemačku, Češku, kao i u SAD, Kanadu, Saudijsku Arabiju i Australiju.

Video: Kozarski