Politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković smatra da je bitno da na nivou BiH postoji velika koalicija kao neka vrsta nacionalne koncentracione srpske vlasti, jer od toga zavisi budućnost srpskog naroda.

Anđelković je izrazio uvjerenje da je realno doći do takvog rješenja, jer je takva vrsta saradnje između SNSD-a i SDS-a funkcionisala i ranije.

Prema njegovim riječima, nesumnjivo je da svi Srbi u Republici Srpskoj isto žele kada je riječ o nacionalnom interesu i da zato postoji potreba da se srpski blok potpuno homogenzijue.

– Zvanični Beograd želi što jaču Republiku Srpsku i bitno mu je da se smanje tenzije, jer što je Srpska iznutra složnija, to je manji prostor za strane pritiskem- ocijenio je Anđelković za EuroBlic.

Politički analitičar Cvjetin Milivojević kaže da, kada je Savez za promjene protekle četiri godine u Sarajevu mogao da bude u koaliciji sa pobjednicima u hrvatskom i bošnjačkom biračkom tijelu – SDA i HDZ BiH, ne vidi razlog zašto ne bi mogao biti i sa pobjednicima u Srpskoj.

– Kada bi se ostavile sve negativne emocije iz predizborne kampanje po strani, onda bi potez SDS-a u približavanju SNSD-u bio zdravorazumski prilaz jedne ozbiljne političke stranke. Evidentno je da unutar SDS-a postoji opcija koja je za koaliranje sa SNSD-om i da to nisu ljudi za potcjenjivanje – rekao je Milivojević.

Poslanik SNS-a u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović smatra je bolje napraviti pravo srpsko jedinstvo na oba nivoa, jer bi se time dokazalo da Republika Srpska stoji iza svih odluka u Sarajevu.

SRNA/RTRS