Član Glavnog odbora SDS-a Milovan Bjelica kaže da članovi Predsjedništva SDS-a, koji se zalažu za razgovore sa SNSD-om i ostalim partijama kada je u pitanju interes Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, imaju snažnu podršku Beograda i Srpske pravoslavne crkve.

“Јedna većina članova Predsjedništva SDS-a je na prošloj sjednici zauzela stav da treba razgovarati sa svima i ja sam lično za to da se razgovara i sa SNSD-om i sa ostalim partijama kada je u pitanju interes Srpske i srpskog naroda. Za ove poteze imamo snažnu podršku Beograda i Srpske pravoslavne crkve da se radi na približavanju naroda, da se što manje manifestuje podjela u narodu i umanje pukotine koje su nastale”, rekao je Bjelica Srni.

On kaže da ovo nisu nikakve političke koalicije, već pregovori u interesu Republike Srpske, srpskog naroda i ostalih naroda koji žive u Srpskoj i šire.

Bjelica je najavio da će na sjednici ovog tijela sutra u Banjaluci biti riječi o tome kojim pravcem će krenuti SDS i da li će razgovarati sa ostalim političkim partijama u vezi sa zajedničkim učešćem u vlasti na nivou BiH, entiteta i eventualno gdje je potrebno sa lokalnim zajednicama.

On je istakao da je Glavni odbor SDS-a jedino tijelo koje može donijeti odluku i koje je nadležno da izvrši implementaciju izbornih rezultata Opštih izbora u BiH održanih 7. oktobra.

Bjelica je rekao da u SDS-u nisu zadovoljni rezultatima izbora koji su, kako kaže, ispod očekivanja.

On je naveo da Glavni odbor nije nadležan za status predsjednika stranke, već Skupština SDS-a.

Bjelica kaže da ne zna koji su dalji potezi lidera SDS-a Vukote Govedarice, ali je podsjetio da je i sam Govedarica rekao da će, ako izgubi na izborima, podnijeti ostavku.

“Ne može sam Govedarica podnositi ostavku. Kompletno rukovodstvo, mislim na Predsjedništvo, na čelu sa predsjednikom SDS-a treba, ako dođe do toga, da podnese ostavku, kako bi se podijelila odgovornost za loš rezultat koji smo imali”, rekao je Bjelica.

On je ocijenio da Govedarica nije doživio debakl na izborima, jer je ostvario značajan broj glasova.

Bjelica je dodao da bi u slučaju podnošenja ostavke aktuelnog predsjednika SDS-a vođenje SDS preuzeo Glavni odbor, koji bi proveo proceduru novih unutarstranačkih izbora.

Ogovarajući na pitanje da li bi prihvatio funkciju predsjednika SDS-a ukoliko bi Govedarica podnio ostavku, a Skupština stranke ponudila njemu povjerenje, Bjelica je rekao da nema ambicija da dođe na čelo SDS-a, ali da je raspoložen za svaku podršku i pomoć stranci.

SRNA/RTRS