dav
U okviru 63. Sajma knjiga u Beogradu publici su predstavljene dvije nove knjige “Ćopić” i “Danojlić” iz edicije “Ovjenčani”, izdavački prvenac Gradske uprave Prijedor.

Ovo su prve knjige iz biblioteke Književnih susreta na Kozari.

Kao domaćin sinoćnje promocije ovih izdanja na štandu Republike Srpske, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio da je ovaj grad ponosan što na ovu svetkovinu knjige nije došao praznih ruku i što se na ovaj način može predstaviti i prestižna manifestacija kakvi su Književni susreti na Kozari.

“Izabrana djela Ćopića i Danojlića naš su doprinos obilježavanju četrdesete godišnjice od smrti Skendera Kulenovića i uspostavljanja nagrade sa njegovim imenom, a `Ovjenčani`, jedna je od tri edicije kojom ćemo nastojati da književni susreti na Kozari i dobitnici nagrada imaju i svoj pisani trag stvaralaštva”, rekao je Đaković.

Akademik Matija Bećković, kao jedan od dobitnika nagrade Skender Kulenović i počasni građanin Prijedora, izjavio je da se do skoro nije znalo da iz ovog grada porijeklo vode mnogi poznati srpski slikari, skulptori i pjesnici, kao i mnogobrojne kulturne manifestacije.

“Ovdje smo u prilici da, pored knjiga iz biblioteke Književnih susreta na Kozari, progovorimo i o gradu Prijedoru kao jednom novootkrivenom velikom kulturnom srpskom centru”, rekao je Bećković.

On je dodao da je grad učinio i iskorak promovišući dobitnike književne nagrade na Kozari.

“Objavljeno je mnogo knjiga Branka Ćopića i Miće Danojlića, ali smatram da su od svih, ove urađene najozbiljnije i najtemeljnije. Ako se tako nastavi, da se ti susreti ovjekoveče u jednoj biblioteci, imaćemo kolekciju koja prevazilazi i te susrete i taj grad i postaje jedna velika dragocjenost našeg izdavaštva”, istakao je Bećković.

Priređivač oba izdanja Mladenko Sadžak predstavio je ideju o uspostavljanju izdavačke djelatnosti Književnih susreta i najavio da će biti objavljene ukupno tri edicije, kao svojevrsna istorija grada i cijele regije.

“Osim edicije `Ovjenčani`, gdje će biti objavljene knjige 33 dobitnika nagrade na Kozari, biće tu i edicije `Tragovi` o piscima koji su učestvovali na Književnim susretima na Kozari i `Svjedočenja` koja će biti posvećena nekim književnim i kulturnim događajima koji nisu direktno vezani za ove susrete, ali su značajne u našoj svekolikoj kulturnoj baštini”, istakao je Sadžak.

On je najavio da se već za sljedeće susrete 2019. pripremaju knjige četiri akademika, dobitnika nagrada književne Kozare i to Milosava Tešića, LJubomira Simovića, LJubivoja Ršumovića i Matije Bećkovića, te knjiga Dragana Kolundžije.

Ovom promocijom grad Prijedor se našao među 1.000 izdavača učesnika 63. Sajma knjiga u Beogradu.

Inače, tokom jučerašnjeg boravka u Beogradu, zs gradonačelnika Milenka Đakovića organizovan je prijem i razgovor sa akademikom Ljubomirom Simovićem u prostorijama Srpske akademije nauka i umetnosti.

prijedorgrad