Sindikat metalaca i rudara Republike Srpske dijeli zabrinutost radnika i Sindikalne organizacije “Arselor Mitala” Prijedor zbog skidanja Rudnika željezne rude “Ljubija” sa liste strateških firmi i stavljanja akcija ovog preduzeća na berzu, rekao je danas predsjednik Sindikata metalaca i rudara Srpske Obrad Belenzada.

– Uslovi prodaje moraju sadržavati stavke da se potencijalni kupac bavio rudarenjem najmanje pet godina sa godišnjim kapacitetom najmanje pet miliona tona rude, te da za takvu djelatnost ima tehničku podršku u vidu rudarske mahanizacije, opreme i kadrova – rekao je Belenzada novinarima u Zvorniku.

On je podsjetio da su radnici i sindikati tražili pokretanje Rudnika “LJubija” i novog zapošljavanja sa jasno utvrđenim uslovima koji će to i obezbijediti.

Belenzada je istakao da prodaja preduzeća, od kojeg zavisi ne samo 800 radnika “Arselor Mitala”, već 10.000 radnika širom Republike Srpska, ne smije biti prodaja otvorenog tipa.

– Iskustvo koje smo imali do sada govori da su mnoga preduzeća Republike Srpske prodata kupcima koji se nisu bavili tom djelatnošću, zbog čega si ‘gurnuta’ u stečaj ili su ponovo prodavana, dok su radnici upućivani na biro – rekao je Belenzada.

Belenzada je upozorio da radnici “Arselor Mitala” Prijedor neće dozvoliti prodaju koja će ih ostaviti bez posla, te da će koristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako do toga ne bi došlo.

SRNA/Srpskainfo