Hrvatsku je još juče zahvatilo najavljeno pogoršanje vremena, s kišom koja je u većini zemlje obilno padala, pa su zabilježene i bujične poplave.

Najteža situacija bila je u dijelu Gorskog Kotara kod Delnica, gdje je voda na kolovozu izazvala prekid saobraćaja.

Na više mjesta na Јadranskoj magistrali juče i noćas su zabilježeni odroni, a na čitavom dubrovačkom području vjetar je čupao stabla i obarao stubove rasvjete. Građani su uputili i nekoliko dojava o požarima na stubovima od struje, zbog čega pojedina područja nisu imala električnu energiju.

Problemi su zabilježeni i u Splitu, gdje su se talasi na popularnoj Rivi počeli prelijevati preko nižih dijelova obale, a na nekim mjestima more se na svega nekoliko metara približilo Dioklecijanovoj palači. Snažan vjetar je već oštetio nekoliko palmi.

Meteorolozi upozoravaju da iako je kiša oslabila, na Јadranu najgore tek stiže.

Za danas je naime upaljen crveni meteoalarm za čitavo područje Јadranske obale, uključujući Liku i dalmatinsko zaleđe.

Izraženije poplave očekuju se u Istri, na riječkom području, u dalmatinskom zaleđu i na jugu Hrvatske.

Meteoalarm najavljuje da će obilna kiša ponegdje donijeti 70 do 120 milimetara vode. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje, uz značajan rizik za živote te moguću evakuacija. Nevrijeme će vjerovatno uzrokovati i prekid saobraćaja na brojnim dionicama, upozoravaju nadležne službe. Ukazuju i na opasne uslove za vožnju zbog smanjene vidljivosti i mokrih puteva.

Na Јadranu se očekuju orkanski udari jakog i olujnog juga, posebno u drugom dijelu dana, sa prosječnom brzinom od 55 do 90 kilomatara na sat.

Agencije/RTRS