Dugoočekivana sjednica Glavnog odbora SDS-a nije razriješila dileme kada je riječ o budućem djelovanju ove stranke. Naprotiv, čini se da su podjele unutar stranke još veće, a glavni uzrok su neslaganja u vezi s mogućom saradnjom sa SNSD-om na BH nivou.

Zbog javnog kritikovanja politike aktuelnog rukovodstva, iz članstva je isključen Kostadin Vasić iz Zvornika, a članovi dobojskog odbora sjednicu su napustili prije završetka, nezadovoljni njenim tokom. Prijeti li najvećoj opozicionoj stranci i definitivni raskol?

Nakon sjednice Glavnog odbora, koja je trajala gotovo cijeli dan, zvanične informacije su bile veoma šture. Predsjednik stranke, Vukota Govedarica, rekao je da je stranka još jednom pokazala ozbiljnost i demokratski kapacitet i da je on dobio punu podršku da i dalje radi na jedinstvu stranke. O mogućoj saradnji sa SNSD-om nije razgovarano, tvrdi Govedarica, jer nije ni stigla ponuda za to, a stupanje u eventualne koalicije biće, kaže, razmatrano na nekoj od narednih sjednica Glavnog odbora.

– Stav Glavnog odbora SDS-a je da će naša politička platforma na bazi programskih načela i principa biti osnova za razgovore drugim političkim strankama – rekao je Govedarica.

Međutim, upravo je na pitanju mogućeg koaliranja sa SNSD-om već juče ozbiljno narušeno jedinstvo stranke, koje je Govedarica potencirao.

Sjednicu su prije kraja napustili članovi dobojskog odbora, predvođeni Borisom Јerinićem, nezadovoljni odnosom stranačkog vrha prema njima, posebno ako se, kažu, u obzir uzme da su jedini odbor koji je pobijedio na svim izbornim nivoima.

Umjesto da im se dopusti da iznesu svoje stavove, bili su, kažu meta napada od samog početka sjednice i to zbog stava predsjednika Gradskog odbora Doboj, Obrena Petrovića, koji se ranije javno izjasnio za saradnju sa SNSD-om na BH nivou, ali i republičkom.

– Nama su držali predavanje ljudi koji su osvojili 200-300 glasova, koji su ispod 10 odsto na svojim opštinskim nivoima, koji su nas optuživali i mi nismo više mogli da izdržimo. Mi smo i juče htjeli da pozovemo na jedinstvo, ali očigledno da je nekim ljudima važnije da se kažnjavaju pobjednici, a gubtinici nagrađuju – smatra Boris Јerinić, član GO SDS-a.

Da nije samo dobojski odbor spreman za razgovore sa SNSD-om, nego i veliki broj članova Glavnog odbora, posebno s područja Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Teslića i Zvornika, potvrdio je i član Glavnog odbora iz Sokoca, Milovan Bjelica.

Kaže da su na jučerašnjoj sjednici doneseni određeni zaključci o kojima nije ni glasano, niti su u potpunosti usaglašeni na Predsjedništvu stranke.

– Moj stav je da je potreban razgovor sa svima, pa i sa SNSD, kao najjačom političkom partijom, ako dođe zvaničan poziv za razgovore – istakao je Bjelica.

Za saradnju sa SNSD-om prethodinih dana, javno ili nezvanično, bilo je još nekoliko visokih funkcionera SDS-a.

I dok su neki, poput Kostadina Vasića, zbog toga isključeni iz stranke, neki su se, poput Mirka Šarovića, predomislili, a neki, poput Sonje Karadžić Јovičević, nisu željeli to otvoreno ni da potvrde, ni da demantuju.

– Sve odluke će se donositi zajedno. Trebalo bi, a voljela bih, da budu jednoglasne, da to bude jedinstven stav, ali to nije do mene, to je još do 80 i nešto članova Glavnog odbora – napominje Karadžić-Јovićević.

Saopštenjem za javnost oglasili su se i iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”, koji su apelovali na pomirenje i slogu srpskog naroda u Republici Srpskoj. Poručuju da, i pored informacija o daljem raskolu unutar SDS-a, ohrabruje informacija da nisu zatvorena vrata razgovorima i pronalaženju puta za uspostavljanje sloge među srpskim političarima. Kada je riječ o zajedničkom nastupu u Sarajevu, iz ove Asocijacije smatraju da je riječ o sudbonosnom pitanju za Republiku Srpsku, ali i SDS, i predlažu da se stav o tome zatraži i od prvog predsjednika SDS-a i predsjednika Republike Srpske -Radovana Karadžića.

RTRS