Banjalučki policajac Njegoš Đekanović pokazao je izuzetnu hrabrost kada je u ponedjeljak oko jedan čas iza ponoći, skočio u hladnu rijeku u Banjaluci kako bi spasio život mladića koji se pokušao ubiti.

Policiji u Banjaluci anonimno je prijavljeno da muškarac namjerava skočiti sa mosta u rijeku Vrbas, a na lice mjesta odmah je upućena policijska patrola.

Kada je Đekanović stigao do mosta u Slatinskoj ulici i video mladića u nabujalom Vrbasu, odmah je skinuo uniformu i uskočio u hladnu vodu kako bi ga spasao.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Uspio je uhvatiti mladića D. D. (26) i izvući ga iz rijeke i na taj način mu spasiti život. Samo zahvaljujući njegovoj hrabroj reakciji, ovaj mladić je živ.

Portparol PU Banjaluka Marija Markanović rekla je da je Đekanović navedenim primjerom iskazao visok stepen profesionalizma, hrabrosti i humanosti.

Đekanović kaže za „EuroBlic“ da nije razmišljao o posljedicama.

– Samo sam razmišlja kako da mu spasim život. Osjetio sam potrebu da pomognem, u svakom trenutku bi sve to ponovio. Bila je to ljudska i profesionalna obaveza – kazao je Đekanović.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

On je rekao da su dobili dojavu da mladić planira skočiti sa mosta i odmah se sa kolegom uputio prema tom mestu.

– U momentu kada smo stigli, on je skočio sa mosta. Odmah sam trčao obalom da vidim gdje se nalazi. Mladić je nekoliko puta potunuo i izronio i kada sam video gdje se nalazi, skinuo sam uniformu i odmah sam uskočio u Vrbas. Doplivao sam do njega, zavukao mu ruku ispod jakne i majice i uhvatio ga čvrsto – pojasnio je Đekanović.

 

 

Kaže da je zatim jednom rukom držao mladića, a drugom plivao prema obali. Dok je došao do obale već su stigle njegove kolege, vatrogasci i ekipa Hitne pomoći.

-Kada sam ga izvukao na obalu odmah je izbacio dosta vode iz pluća i to mu je sigurno pomoglo da preživi. Bio je ošamućen, a čuo sam da mu se i telesna temperatura bila dosta snizila – istakao je Njegoš.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Kada je mladić odvezen kolima Hitne pomoći, ovaj hrabri i skromni policajac, je obukao uniformu i nastavio svoju smjenu do jutarnjih časova.

Na društvenim mrežama brojne su poruke u kojima hvale ovaj čin mladog čovjeka i svi su saglasni da nam treba što više ovakvih policajaca.

– Policijski je posao težak i stresan, ali mi ga volimo i uvijek smo u službi građana – ispričao je Njegoš Đekanović koji je svojim postupkom vraća vjeru u ljude i policiju.

Mladić kojeg je izvukao iz vode, nakon pružene pomoći u bolnici prevezen je u Kliniku za psihijatriju.

Hrabrost i humanost

Portparol PU Banjaluka Marija Markanović rekla je da je Đekanović navedenim primjerom iskazao visok stepen profesionalizma, hrabrosti i humanosti.

-On je i pored činjenice da je bila noć i veoma hladna rijeka, odlučio da uskoči i spasi život mladića. Ovakvi i slični primjeri pokazuju da su policajci svakodnevno izloženi različitim izazovima i da su uvijek spremni građanima pružiti potrebnu pomoć – istakla je Markanovićeva.

Srpskainfo