Ruka spasa Dragana Cigana iz čelinačkog sela Branešci, kojom je prije 11 godina iz pobjesnjelog mora otrgao dvoje italijanske djece, nikada neće pasti u zaborav jer će podvig heroja iz Srpske, čiji je život tada ugasio surovi Јadran, biti ovjekovječen u dokumentarnom filmu.

Idući trbuhom za kruhom, Dragan je otišao u Italiju kod sestre da radi kao zidar u nadi da će supruzi Dijani i kćerkama Milici i Marijani obezbijediti bolju i sigurniju budućnost. Ni slutio nije tog julskog dana 2007. godine da će sve njegove planove potopiti talasi pobjesnjelog mora.

Iako loš plivač, skočio je u hladni Јadran čim je čuo zapomaganje djece koja su se davila u moru. Uspio je da ih spasi, ali je to platio životom. Njegovo tijelo pronađeno je nakon više sati potrage.

Njegovo herojsko djelo biće zauvijek sačuvano na filmskom platnu, a prije nekoliko dana pala je prva klapa filma o Draganu, koji se snima u produkciji Filmskog dokumentarnog centra Banjaluka.

Autor filma Mile Savić ističe za “Glas Srpske” da su ga humanost i plemenitost čovjeka koji nije mario za svoj život dok je spasavao dvoje nemoćne djece motivisali da sa kolegama snimi dokumentarac. Savić kaže da je dvije godine pripremao materijal, tražio Draganovu porodicu, ali i porodicu mališana koje je ovaj Čelinčanin spasio.

– Projekat je zamišljen tako da Draganove kćerke, pričajući priču o svome ocu, ali i o svome životu, vode gledaoce kroz ovaj film. Neke kadrove ćemo snimati i u njegovom selu Branešci, kroz razgovor sa prijateljima i njegovim kumom. Okosnica filma biće kadrovi iz Italije, gdje ćemo u gradu Lido de Јesolo, na plaži na kojoj je ovaj hrabri čovjek stradao, snimiti susret njegovih kćerki i djece koju je spasio – ispričao je Savić.

Film će, kako je istakao, biti snimljen na srpskom i italijanskom jeziku, a sjećanje na ovog čovjeka velikog srca ispričaće Italijanka koju je spasio.

– Iako je bila djevojčica u to vrijeme, kazala je da pamti Draganovu ruku kada ju je povukao iz vode i spasio nju i brata. Govoriće o dešavanjima na plaži toga dana, ali i o svom životu – istakao je Savić.

Cilj ovog filma je, dodaje, da kroz priču o heroju koji je za spas tuđe djece dao najvrednije što je imao, svoj život, pokaže cijelom svijetu koliko je srce ljudi sa ovih prostora. Dokumentarac, čije bi snimanje trebalo biti završeno sa prvim danima proljeća, spojiće dvije porodice koje je prije više od decenije sudbina povezala kroz radost jednih i ogromnu tugu i nenadoknadiv gubitak drugih.

Draganova mlađa kćerka Marijana (15) oca nije zapamtila, ali je, kaže, ponosna na ono što je uradio i raduje se susretu sa djecom koju je spasio.

–  Јedva čekam da putujemo u Italiju. Često mislim na tatu prije spavanja i pitam se zašto nije tu da me zagrli samo. Najviše mi nedostaje kada slavim rođendane – stidljivo je kazala Marijana, gledajući u majku Dijanu koja je njoj i sestri sve ove godine bila i otac i majka.

Puna razumijevanja, snage i volje za životom, Dijana je dobrotu i plemenitost usadila i u srca svojih kćeri i izvela ih na pravi put. Boreći se za koru hljeba, herojski čin njenog supruga davao joj je snagu da ne poklekne.

– Zvao me je toga dana i rekao da će doći po nas da nas vodi u Italiju. Planirali smo budućnost i sve je nestalo u trenu. Znam da je mislio na svoju djecu kada je spasavao tuđu i ja bih uradila isto. Samo da je on nama ostao živ sve bi bilo lakše – priča Dijana za “Glas Srpske” dok iz novčanika vadi i pokazuje sliku supruga. Dodaje da je nakon svega raduje što će herojstvo njenog Dragana zauvijek biti sačuvano na filmskom platnu.

Značaj projekta prepoznalo je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS koje je pružilo podršku autoru filma i Filmskom dokumentarnom centru.

– Odlučili smo da im novčano pomognemo i to putem Predstavništva RS u Njemačkoj. Snimanjem dokumentarca o Draganu Ciganu i njegovom kasnijom promocijom u saradnji sa predstavništvima iz Srpske želimo da se svuda u svijetu čuje za humani i hrabri gest ovog čovjeka – rekao je ministar Zlatan Klokić.

Odlikovanja
Ulica u italijanskom gradu Lido de Јesolo, koja izlazi na plažu na kojoj je Dragan Cigan nastradao, nosi njegovo ime. Odlikovan je najvišim italijanskim civilnim priznanjem Zlatnim ordenom časti i Spomenicom za nezapamćeno herojstvo i humano djelo. Italija je kupila Draganovoj porodici stan u Banjaluci, a kćerkama obezbijedila stipendiju dok se školuju.

Glas Srpske