Muzej Kozare danas obilježava svoju krsnu slavu Svetog apostola i jevanđelistu Luku – zaštitnika slikara, ljekara, pisaca i ikonopisaca.

Direktor Muzeja Kozare, Zoran Radonjić je rekao da ova ustanova kulture, već godinama slavi Svetog Luku kao svoju krsnu slavu, jer je riječ o svetitelju koji je prvi naslikao ikone Isusa Hrista, Bogorodice, Petra i Pavla.

 

– Sveti Luka je osnivač hrišćanskog ikonopisa, kasnije su sve ikone slikane po uzoru na te prve, imajući to u vidu, mi najčešće otvaramo kvalitetne likovne izložbe, a dominantne su one koje se otvaraju prilikom obilježavanja naše krsne slave – dodao je Radonjić.

Tim povodom, otvorena je izložba “Srpska revolucija i stvaranje modeme srpske države (1804 -1878)“, koju je priredila Sekcija fotografa društva konzervatora Srbije. Izložbu, koja je privukla veliku pažnju Prijedorčana, čine fotografije i kratki tekstovi koji na jasan i vizuelno upečatljiv način prikazuju memorijama mjesta Prvog i Drugog srpskog ustanka, te događaje iz vremena srpske revolucije.

Iz Pariza je na slavu stigao kum Muzeja Kozare, slikar Dragan Dragić.

– Srećan sam i zadovoljan, što sam i ove godine na slavi kod mojih kumova, iako sam već dugo godina u Francuskoj, uvijek me raduje dolazak u Prijedor – rekao je Dragić.

Iskrene čestitke povodom krsne slave domaćinima je uputio i gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

– Gradska uprava godinama podržava ovu ustanovu kulture, koja je prepoznatljiva po mnogobrojnim aktivnostima, postavkama i izložbama. Na taj način čuva od zaborava tradiciju i običaje naroda Potkozarja – dodao je Đaković.

Obilježavanje slave počelo je Svetom liturgijom u crkvi Svete Trojice, a nastavljeno je slavskim obredom i ručkom, u prisustvu brojnih zvanica.

M.Šodić/Kozarski