Priča o dvojici nestalih surfera, Hrvatu i Slovencu, dobila je sretan kraj. Naime, oni su prekjuče popodne nestali u olujnom moru nedaleko od Umaga.

Odmah je pokrenuta velika potraga, ali vrijeme je spriječilo spasioce da ih pronađu. Nakon nekoliko sati, hrvatski surfer je sam uspio da ispliva iz mora.

Potraga za Slovencem, profesorom fizičkog vaspitanja Goranom Јablanovim (47), prekinuta je zbog mraka i lošeg vremena. Nastavljena je juče ujutro, ali bez rezultata. Ali, popodne su stigle nevjerojatne vijesti iz Italije – Slovenac je nakon više od 24 sata provedenih na talasima isplivao nedaleko od Trsta.

Italijanski Il Pikolo piše da je za to vrijeme preplovio na dasci oko 40 kilometara i dokopao se italijanske obale. Ključnu ulogu u njegovu preživljavanju, osim iskustva i izvrsne fizičke kondicije, imalo je i neoprensko surfersko odijelo koje je nosio, koje ga je štitilo od smrzavanja. Takođe, pomogla mu je i relativno visoka temperatura mora za ovo doba godine, a čitavo vrijeme nije se odvajao od daske.

Kako se navodi, surfer je iz mora sam isplivao na plaži, 20-ak kilometara od Trsta. Otišao je do obližnjeg kafića i odatle pozvao pomoć. Uskoro je hospitalizovan zbog pothlađenosti, ali je pušten iz bolnice već iste večeri.

RTRS