To što američka Centralna obavještajna agencija u svom izvještaju samoproglašeno Kosovo tretira kao državu i navodi da je tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka na Kosmetu protjerano 16.000 Srba i 800.000 Albanaca, liči na holivudsku kinematografiju jer se pogrom Srba naziva sukobom, ocjenjuju Večernje novosti.

List navodi da u izvještaju CIA, koji se bavi svim državama svijeta, piše da je srpski narod raseljen zbog “odmazde od ratnih sukoba”, dok su Albanci “bježali od masakra i masovnog protjerivanja”.

Novosti ukazuju na to da je pravo čudo kako su američki obavještajci u ovom dokumentu “zaturili” više od 180.000 srpskih nevoljnika koji su pobjegli od terora terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, budući da do detalja donose podatke o državniom uređenju, geografskom položaju, broju stanovnika, klimi, računanju vremena, te ključnim političkim akterima u posmatranim zemljama.

“Prema podacima naše države, oko 200.000 Srba ne može godinama da se vrati na svoje ognjište. Istina, u dijelu izveštaja CIA koji se odnosi na Srbiju navedeno je da je sa Kosova i Metohije izmješteno 199.584 kosovskih Srba. Odatle nije jasno kako ih je samo 16.000 protjerano, što navode u analizi za takozvano Kosovo”, ukazuju Večernje novosti u analizi ovog izvještaja.

U izvještaju CIA navedeno je i da Srbija protestuje jer su SAD i neke druge države priznale samoproglašeno Kosovo, kao i podatak da je riječ o 110 zemalja, iako ih je trenutno 103, nakon niza povlačenja priznanja.

RTRS