Predstavnik veterana terorističke OVK Nasim Haradinaj, koji je rekao da žali što nije pobio više Srba, najbolji je dokaz zbog čega vojska samoproglašenog Kosova ne treba da bude formirana, ukazuje predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Drecun naglašava da je skandalozna ova izjava bliskog rođaka premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, te ističe da je neprihvatljivo da se neko ko priznaje da je ubijao regularne pripadnike snaga bezbjednosti i civile nalazi na slobodi i da je politički aktivan.

“Ako se već na Zapadu govori da Kosovo napreduje, onda neko treba da nam objasni kako je moguće da se onaj koji je ubijao time hvali”, rekao je Drecun za RTS.

On je naveo da je Nasim Haradinaj 1984. godine identifikovan kao ekstremista, nakon čega je pobjegao u Švedsku, gdje je prikupljao novac za albanske ekstremiste. Drecun kaže da se Nasim Haradinaj priključio Narodnom pokretu za Kosovo, jednoj od stranaka koja je osnovala terorističku OVK, potom regrutovao i ubacio teroriste na Kosmet, pa na kraju i sam ušao u štab OVK.

Drecun ističe da je Nasim Haradinaj, nakon akcija u kojim je kao terorista ubijao srpske civile i pripadnike srpskih bezbjednosnih snaga, postao pripadnik Kosovskog zaštitnog korpusa iz kojeg je proistekla formacija kosovske bezbjednosne snage, a iz nje treba da proistekne takozvana vojska Kosova.

“Ta vojska će u svojoj strukturi imati i takozvane veterane. Evo kakav veteran – običan ubica treba da bude u toj vojsci. I kada mi upozoravamo da će ta vojska biti dodatni činilac ugrožavanja srpskog naroda i faktor za destabilizaciju regiona svi ostali ćute, a on je ustvari najbolji dokaz zbog čega takva vojska ne treba da bude formirana”, kaže Drecun.

Nasim Haradinaj je izjavio da se ne plaši Specijalnog suda za zločine OVK i javno priznao da je “ubijao srpske vojnike kada god je imao prilike” i da mu je “žao što ih nije pobio koliko je želio”.

“Ubijao sam srpske vojnike kada god sam imao prilike. Kažem porodici da mi je žao što ih nisam pobio koliko sam želio. Žao mi je što su mi prijatelji ubijeni, ali mi je drago što sam ubijao Srbe”, rekao je Nasim Haradinaj.

SRNA/RTRS