САРАЈЕВО, 12. МАЈА /СРНА/ - Предсједавајући Дома народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Лидија Брадара прекинула је данашње засједање на захтјев Клуба делегата из реда бошњачког народа због нејединственог става о избору замјеника предсједавајућег овог дома из реда српског народа.

Vrijeme je da planiramo treći popis stanovništva u BiH od 1991, a i dalje koristimo onaj prvi kao relevantan za mnogo šta, pa i za formiranje vlasti. Prema nacionalnim procentima od prije rata udomljavaju se državni službenici, dijele se rukovodeće pozicije, a evo – biraju se i delegati u Dom naroda Federacije BiH.

Kvaka ili bolje rečeno prevara nalazi se u ustavima i brojnim zakonima gdje piše da će se predratni popis primjenjivati sve dok se potpuno ne „implementira“ famozni Aneks sedam Dejtonskog sporazuma. Čitaj – dok se ne završi proces povratka izbjeglih i raseljenih.

To se nikad neće desiti, manje zbog toga što to neko sprečava, a više iz prostog razloga što je nemoguće sve vratiti na svoje mjesto nakon krvavog građanskog rata u BiH. Primjenjivati rezultate popisa od prije 27 godina znači lagati sam sebe, hvatati maglu, glumiti bosanskog patriotu na suludim osnovama, jer BiH iz 1991. odavno ne postoji.

Pa ipak, postoje političari, većinom među Bošnjacima, koji će poginuti za popis iz 1991, jer je on slika BiH preslikana na njihovu politiku: nerelanu, autističnu, pa ako hoćete i nasilnu. Šta je, ako nije političko nasilje, insistiranje da se predstavnik jednog naroda bira u kraju u kome ne živi taj narod? Zašto nametati vještačku multietničku priču?

Krvna slika BiH odavno je izmjenjena i vrijeme je da se to prizna, ma koliko istina bila bolna. Budemo li se ravnali prema prošlosti, sigurno se nećemo zaustaviti na 1991.

Srpskainfo