Ubijena Predojević navodno je poznavala Jeličića i to je bio razlog što je kobne noći sjela u njegov auto

U Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru jučer je saslušan Goran Jeličić, policajac iz Bosanske Dubice, osumnjičen da je u avgustu 2005. godine ubio Irenu Predojević. Mladen Mitrović, glavni tužilac Tužilaštva u Prijedoru, potvrdio je da je zatražio pritvor za Jeličića.

Veliko olakšanje

Jeličića su u srijedu uhapsili inspektori Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u saradnji s Okružnim tužilaštvom iz Prijedora.

Irena Predojević navodno je poznavala Jeličića i to je bio razlog zbog kojeg je te večeri, na povratku iz grada nakon što se rastala s drugaricama, sjela u njegov automobil. Nađena je mrtva kilometar od svoje kuće, na divljoj deponiji u selu Božići, 24 sata nakon prijave nestanka. Obdukcijom je utvrđeno da je zadavljena, a njeno tijelo je potom zapaljeno da bi se prikrili tragovi zločina.

Upućeni u detalje monstruoznog slučaja navode da se upravo Jeličić, nakon što je tijelo pronađeno, među prvim pojavio na mjestu zločina. Ljetos je nezvanično bio i na poligrafskom testiranju.

Pretres kuće osumnjičenog: Pronađena veća količina oružja

Pretres kuće osumnjičenog: Pronađena veća količina oružjaFoto: (D. Stojnić)

Mileva Predojević, majka ubijene Dubičanke, duboko potresena, kazala nam je u telefonskom razgovaru da Jeličića ne poznaje. Kako nam je ispričala, često je dolazio u njen komšiluk.

– Čula sam da je uhapšen i osjetila veliko olakšanje. Živjeli smo za taj dan da saznamo ko je ubio našu Irenu. Bojala sam se da ću umrijeti i da to neću dočekati, a sad bih željela da ga vidim na suđenju, da ga pitam zašto mi je ubio dijete. Šta je njemu naša Irena mogla skriviti? – pita se Milena.

Za ubicu svog djeteta ima još pitanja, da li je, kad je dolazio u komšiluk, ikad pogledao u kuću Predojevića i upitao se kako je Ireninoj majci, ocu, sestri.

 Pretres kuće

Uznemirena majka napomenula je da je u posljednjih petnaestak dana imala neki čudan osjećaj u grudima, da će nešto saznati, kao i da ju je vijest o hapšenju potpuno zaledila.

Specijalci Uprave za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS s dugim cijevima, zajedno s inspektorima i policijom PU Prijedor, jučer su pretresli Jeličićevu kuću. Tu je živio s nepokretnom majkom.

U MUP-u RS potvrđeno je da je tokom pretresa pronađena veća količina oružja i ostalih borbenih sredstava veće razorne moći. U toku je postupak suspenzije protiv osumnjičenog.

Otac nije dočekao hapšenje

Od tuge i bola za ubijenim djetetom, prije tri godine umro je Milan Predojević. Sahranjen je pored ubijene kćerke na dubičkom groblju Urije.

Sahranjen pored ubijene kćerke

Sahranjen pored ubijene kćerke

Burna karijera

Iza osumnjičenog policajca, sportiste, vlasnika teretane i Karate-kluba Dynamic u Bosanskoj Dubici, koji je 2013. dobio čak općinsko priznanje za trenera godine, stoje četiri braka, iz kojih ima jedno dijete, koje živi sa majkom u inozemstvu. Nezvanično, ima i pet prijava za nasilje, nanošenje tjelesnih povreda, obljubu i falsificiranje.

Mještani bez komentara

U Bosanskoj Dubici hapšenje policajca jučer je bilo top-tema. No, niko od njegovih komšija ni mještana, osim u neformalnim razgovorima, nije to želio komentirati javno.

Goran Jeličić, policajac koji je uhapšen zbog svirepog ubistva Irene Predojević, kako saznajemo, otkriven je zahvaljujući tome što su mu istražitelji oborili alibi koji ga je 13 godina držao na sigurnom.

On je i ranije bio predmet istrage kad je na meti istražitelja, zbog glasina po Bosanskoj Dubici, bilo više policajaca. Alibi mu je dala tadašnja supruga, koja je nedavno promijenila prvobitni iskaz i priznala da, u vrijeme ubistva Predojević, nije bila s njim.

– U noći ubistva, Jeličić je, kao službena osoba, zakasnio na jednu policijsku raciju, ali se javio pretpostavljenom i rekao da će kasniti. Tu priču je potvrdila i njegova supruga, davši mu, ujedno, alibi za vrijeme ubista, a taj iskaz je sada promijenila – tvrdi izvor blizak istrazi.

Istražitelji su s vremenom prikupili i dodatne dokaze i utvrdili da su se njih dvoje veoma dobro poznavali. Jeličić je čak mijenjao određene službene zabilješke u tom slučaju, a utvrđeno je i da je prije zločina bio u kafe baru “Arkada” u isto vrijeme kad su u njemu bile Irena i njene prijateljice. Po izlasku iz “Arkade”, Irena je nestala, a ni Jeličić se nije zadržao.

Istražitelji sumnjaju da je automobilom krenuo za njom i dok je pješice išla kući usput ju je povezao. Budući da se poznaju, Irena ništa nije sumnjala i sjela je s njim u auto.

– Vozili su prema njenom naselju i nedaleko od njene kuće Jeličić je skrenuo na sporedni put, gdje ju je i zadavio. Tijelo je nakon ubistva prekrio granjem, smećem te spužvom koju je pronašao na divljoj deponiji pored devastiranih kuća, a potom ga zapalio kako bi prikrio tragove zločina – tvrdi izvor blizak istrazi.

Zvjersko ubistvo izvršeno je u noći sa 6. na 7. avgust 2005. godine. Irena je sa prijateljicama bila u izlasku i oko ponoći su iz “Arkade” krenule kući. Rastale su se na raskrsnici kod benzinske pumpe “Došlić”, gdje joj se izbugio svaki trag. Porodica je ujutro prijavila nestanak i krenula u potragu. Sutradan, 8. avgusta, jedan od komšija je na divljoj deponiji pronašao ugljenisani ženski leš, a identifikacijom i DNK analizom potvrđeno je da se radi o Ireni.

Mjesto gdje je nađeno tijelo nesretne žene

Mjesto gdje je nađeno tijelo nesretne žene

Avaz