Šumsko gazdinstvo Prijedor jedno je od najstabilnijih u okviru Šuma Republike Srpske. Finansijski plan za ovu godinu već je ostvaren, dok je fizičko izvršenje plana pri kraju. Očekivana dobit preduzeća za ovu godinu je oko milion maraka. U toku su i pripreme terena za jesenje pošumljavanje.

Kako ističu u prijedorskom Šumskog gazdinstvu, s posljednjom godinom desetogodišnjeg uređajnog perioda, većina planova preduzeća već je ostvarena. Ovo preduzeće posluje pozitivno.

“Plate su redovne, i sve ostalo što ide uz to, dakle topli obrok, prevoz. Sve to je u najboljem redu”, istakla je Mira Đaković iz komercijalne službe ŠG Prijedor.

Uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, finanijski plan za 2018. godinu u potpunosti je ispunjen već krajem oktobra.

“Plan je bio 135 hiljada kubika. Mi smo sa današnjim danom već ostvarili presjek od 135 hiljada kubika. Planirani prihod bio je oko 10 miliona. Mi smo već sada ostvarili taj prihod, jer nam je prosječna cijena veća od planirane”, naveo je rukovodilac eksploatacije u ŠG Prijedor Saša Rađenović.

Očekivana dobit za ovu godinu je oko milion maraka. Iako je finansijski plan ostvaren, radnike prijedorskog Šumskog gazdinstva u naredna dva mjeseca očekuje naporan rad na ostvarenju fizičkog izvršenja plana.

“Sada smo, što se tiče fizičkog izvršenja plana na nekih 96 odsto, četiri odsto nam nedostaje. Finansijski smo već odradili, ali i ovaj fizički će biti odrađen, čak mislim i sa 105 odsto. Treba samo da nas vrijeme posluži”, naglasio je direktor ŠG Prijedor Saša Bursać.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor zaposlena su 233 radnika, uključujući i pripravnike. Ovo gazdinstvo vlastitom radnom snagom obavlja i šumsko-uzgojne radove, a u ovoj godini posađeno je više desetina hiljada sadnica. U toku je priprema zemljišta za jesenje pošumljavanje.

RTRS