Milorad Dodik nije pobijedio samo opoziciju, već i strane ambasade i strane obavještajne službe, Soroša i njegove pulene u vidu niza nevladinih organizacija i kupljenih i potkupljenih medija, piše Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost Univerziteta u Banjaluci, u autorskom tekstu “Dodik pobijedio i strane ambasade i obavještajne službe, a i Soroša i njegove pulene”.

Tekst prenosimo u cijelosti:

Važni, možda presudni izbori za sudbinu Republike Srpske su održani, a dok čekamo 7. novembar, kada će CIK BiH objaviti konačne rezultate opštih izbora, nakon čega će se pristupiti formiranju vlasti, uviđamo da će u Srpskoj i BiH ipak doći do prekompovanja političkih odnosa, iako se to na prvi pogled ne vidi.

Koalicija predvođena Dodikovim SNSD-om ponovo će formirati vlast, ovog puta na oba nivoa, ali više ništa neće biti isto. Naime, Dodik je već manifestovao odlučnost u namjeri da realizuje proklamovane političke ciljeve, a prvi postizborni potezi ukazuju da neće dozvoliti nikakve poluucjene i uslovljavanja od koalicionih partnera.

Јer, on nije pobijedio samo opoziciju, već i strane ambasade i strane obavještajne službe, Soroša i njegove pulene u vidu niza nevladinih organizacija i kupljenih i potkupljenih medija.

Dodik je pobijedio i “mangupe” u svojim i u redovima koalicionih partnera, što je i te kako vrijedna pobjeda.

Možda je ova posljednje navedena, najvažnija bitka koju treba nastaviti i u njoj istrajati.

Rezultat izbora je veliki, veličanstveni trijumf SNSD, ali se “rat” nastavlja.

Sa svima kojima glavni imperativ nije “Srpska iznad svega” već lični interes, treba se pozdraviti i “zahvaliti na dosadašnjoj saradnji”.

“Mangupi” nisu bezazleni. Znaju oni kako da objasne svoj nerad, kalkulisanje, dvostruku igru – sve što su činili, i što je trebalo a nisu radili, da opravdaju i prikažu da je bilo “u korist stranke”. A do stranke i bilo kojeg opšteg, višeg interesa, stalo im je koliko i do lanjskog snijega. Slogan “Srpska iznad svega” do njih ne dopire i ništa im ne znači.

Ako “mangupima” kameleonska priroda pomogne da se zadrže na pozicijama na kojima su – posljedice njihove dvoličnosti i podrivačke aktivnosti osjetiće se već na lokalnim izborima, a strane sile će sve učiniti da se za dvije godine zajedno sa lokalnim održe i opšti izbori. Naravno, ako im istraživanja javnog mnjenja budu odgovarala, a razlog će naći u nefunkcionisanju vlasti u Federaciji BiH, a nepoznanica je i kada će se sastaviti novi saziv Savjeta ministara.

Što se tiče agenata haosa, mora im se odati priznanje na kreativnosti i istrajnosti.

Nakon što su shvatili da su im planovi pali u vodu jer nisu uspjeli sa političke scene da uklone one koji im nisu odgovarali, a nametnu “preparirane” igrače, iz “ladice” je izvučen drugi, alternativni plan skovan ranije, a koji se sada ažurira, odnosno dopunjava shodno nastalim priliklama.

Pravi se analiza, izvode zaključci. Sagledava se u čemu se uspjelo, a gdje su napravljeni propusti. I nastavlja dalje, kao da im vrijeme i resursi ne znače ništa.

Prave se nove stranke za nove generacije. “Pravda za Davida” je podnijela zahtjev da se registruje kao udruženje građana s namjerom da se preimenuje u NVO “Pokret za Davida”. U sljedećoj fazi će vjerovatno postati politička stranka kao što se to dešavalo sa pojedinim NVO u Srbiji i Crnoj Gori.

Slična sudbina čeka i udruženje “ReStart Srpska”.

Da bi pripremile teren za svoju političku promociju navedene NVO će prethodno da se obračunaju sa opozicijom koja “nije opravdala očekivanja”, prvenstveno sa SDS-om, a kako bi preotele biračko tijelo.

Draško Stanivuković, novoizabrani narodni poslanik sa impozantnim brojem glasova, performanse koje je izvodio na ulici prenijeće u Narodnu skupštinu, tako da će skupštinske sjednice ličiti na pozorišne predstave. Sve će se, naravno, snimati mobilnim telefonom i “kačiti” na društvene mreže, prvenstveno na Fejsbuk , Tviter, Instagram – komunikacione kanale mladih. Mladi i jesu ciljna grupa, a njihovo animiranje i političko “prevaspitanje” protiv Srpske osnovni je cilj agenata haosa.

Međutim, iako smo navikli da nam okolnosti ne idu naruku i da nam je tvrd “oklop” glavna uzdanica u nastojanju da se odupremo udarima stranih sila, ovog puta stvari stoje drugačije.

Odnosi na geopolitičkom polju se mijenjaju u korist onih koji su se dokazali kao prijatelji Srpske. Kao ilustracija može poslužiti primjer Indije čiji premijer je donio odluku da od Rusije kupi pet protivavionska sistema S-400. Indija će tako Rusiji uplatiti 5,43 milijarde dolara, ali ono što dodatno ljuti Vašington je što će oružje biti plaćeno u ruskoj valuti, tj. u rubljama. Tako će operacija detronizovanja dolara kao rezervne svjetske valute koju predvode Rusija i Kina, a namjeravaju je pratiti Iran i zemlje BRIKS-a, dobiti na snazi.

Kineske investicije na zapadnom Balkanu postaju sve ozbiljnije, Kinezi kao da žure da se riješe milijardi dolara tako što će ih investirati u infrastrukturne projekte.

Migrantska kriza podsticana Sorošovim novcem s ciljem rastakanja Evropske unije i jačanjem desnice u smislu njene neofašizacije, a kako bi se naboj usmjerio protiv Rusije, mogla bi se kao bumerang vratiti u SAD. Naime, kolone migranata iz Meksika i drugih latinoameričkih država kreću se prema američkim granicama. A “Trampov zid”, koji bi trebalo da se izgradi na američko-meksičkoj granici i zadrži migranske talase, kasni sa izgradnjom zbog otpora američke “duboke države”.

Ipak, migranska kriza će biti dugoročan problem za evropske države, a u bezbjednosnom smislu veliki izazov za zemlje zapadnog Balkana.

Inače, “duboka država” gubi dah u borbi protiv legitimno izabranog predsjednika. Sve ukazuje da će nakon izbora za Kongres Tramp u ovom važnom političkom tijelu imati čvršći oslonac, a što će mu omogućiti još jedan predsjednički mandat, tako da oni koji su Klintonu podizali spomenik i koji su “klintonistima” organizovali predizborne skupove, neće imati na koga da se u Vašingtonu oslone.

U kontekstu tih odnosa treba posmatrati i Dodikov mandat u Sarajevu.

Potezi koje je najavio: polaganje zakletve pred poslanicima Narodne skupštine u Banjaluci, sjedište u Istočnom Sarajevu, najava organizovanja referenduma s ciljem vraćanja starog naziva ovog grada – Srpsko Sarajevo, kabinet u Banjaluci, a to sigurno neće biti onaj u kojem je stolovao Mladen Ivanić u zgradi Narodnog pozorišta već će biti u Palati Republike, najava borbe za povratak otetih nadležnosti – svjedoče da će Srpska ići svojim korakom.

sveosrpskoj.com