Investiciono-razvojna banka oglasila je prodaju 65 odsto kapitala u Rudniku željezne rude ,,Ljubija”, narednog mjeseca.

Nominalna vrijednost akcija je 33 miliona maraka, a početna cijena kompletnog paketa – 69 miliona. Ponudu će i ovaj put dostaviti ,,Izraeli investment grupa”. ,,Arselor Mital”, još čeka zeleno svjetlo centrale u Londonu.

Nadmetanje za paket akcija ,,Ljubije” biće održano 17.decembra, na posebnoj aukciji na Banjalučkoj berzi. Potencijalni kupac mora da obavlja rudarsku djelatnost i da ima godišnji promet od najmanje 100 miliona maraka u 2016-oj i ’17.godini.

Ove uslove ispunjava Izrael investment grupa, koja će učestvovati sa partnerima, potvrdio nam je direktor Evgenij Zotov.

Kompanija je za isti paket akcija ranije nudila 92 miliona maraka, a sve što je rečeno u prethodnoj rundi privatizacije ostaje na snazi, kaže Zotov. Uložiće 30 miliona evra, zaposliti više od 300 radnika, a proizvodnju vratiti na tri i po miliona tona godišnje.

– Mi smo spremni za konkurenciju, imamo pune informacije za stanje i smatram da imamo dobre šanse da pobjedimo: Mislim da će biti krajnji put, nema politizacije, ono što je bilo u skupštini, sad samo ekonomija – ko nudi najbolje, taj neka pobjedi, rekao je Zotov.

U ,,Arselor Mital”-u, koji je za isti paket akcija nudio 63,3 miliona maraka, sada, kažu, čekaju stav centrale u Londonu. Iz RŽR-a očekuju da proizvodnja nakon privatizacije oživi.

– Većinski vlasnik je donio odluku o prodaji paketa akcija na berzi. Јa očekujem da će budući kupac poštovati sve odluke Vlade koje sa njom dogovori, istakao je Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija.

A cilj Vlade je obnavljanje i razvoj proizvodnje na području rudarskog basena Prijedor, posebno u Ljubiji, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

– To nam je strateški interes i nemamo drugog puta da bi do tog cilja došli, osim privatizacije državnog kapitala kroz koju želimo da podstaknemo novo investiranje u RŽR Ljubija, dodao je Đokić.

Tome se raduju i radnici RŽR-a, koji godinama čekaju kupca. Rudarsku djelatnost su, u međuvremenu, zamjenili proizvodnjom šampinjona, da bi opstali.

Oživljavanjem proizvodnje, došlo bi do ekonomskog rasta u prijedorskoj regiji i povećanja aktivnosti Željeznica, kaže ministar Đokić. Vlada je donijela zaključak da 10 odsto iznosa, za koji će biti prodate akcije RŽR-a, bude usmjereno Prijedoru za podsticaj razvoja privrednih aktivnosti.

Posljednji pokušaj prodaje kapitala propao je u maju prošle godine, nakon što Narodna skupština nije usvojila odluku o privatizaciji.

RTRS