Predsjednik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić sastao se u Beogradu sa srpskim akademikom Matijom Bećkovićem povodom, kako je rekao, aktuelne hajke koju crnogorska vlast sprovodi nad Bećkovićem i nekolicinom srpskih profesora i intelektualaca, te naglasio da je to nedopustivo.

Milačić je u razgovoru sa Bećkovićem naglasio da je zbog toga došao u Beograd da mu se najiskrenije izvini, ne samo u ime svoj partije, već i, kako je uvjeren, većinske i prave Crne Gore, saopšteno je iz stranke.

“Nedopustivo je da se bilo koja vlast na svijetu, čak i one totalitarne u afričkim zemljama, odnose na način na koji to radi crnogorska vlast prema srpskim ili bilo kojim drugim intelektualcima, a pogotovo ne prema Vama, dobitniku NJegoševe nagrade i kao nekome ko vuče korijene iz našeg crnogorskog krša, ko je, zapravo, pravi Crnogorac, dakle – Srbin”, rekao je Milačić.

On je dodao da je zadatak nove generacije političara u Crnoj Gori i da, figurativno rečeno, čisti smeće koje crnogorska vlast posije u regionu, ali i šire, poput učešća u proslavi “Oluje” u Kninu ili poput priznanja takozvane republike Kosovo.

Milačić je pozovao Bećkovića da dođe u Crnu Goru što prije, jer je, ipak, Crna Gora njegova kuća u koju je, ma šta god vlast režirala, uvijek dobrodošao.

Crnogorska policija potvrdila je da je donijela rješenje kojim se četvorici srpskih intelektualaca, među kojima je akademik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

Osim Bećkoviću, ulazak u Crnu Goru uskraćen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

Obrazloženje za ovu odluku je to da “ugrožavaju nacionalnu bezbjednost” Crne Gore.

Izvor: SRNA/ATV