Broj javnih ličnosti u Hrvatskoj koje negiraju genocid ustaša nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ ubrzano raste, pa tako “splitski istoričar” Stjepan Lozo tvrdi da su, zapravo, Srbi izvršili genocid nad Hrvatima u NDH.

Lozo u svojoj knjizi, o kojoj piše tiražna “Slobodna Dalmacija”, navodi da su Srbi prvi napali Hrvate 1941. godine.

On tvrdi da “ustaše do ljeta 1941. i “srpske pobune” nisu činile nikakve posebne zločine prema Srbima”, već da su sprovodile “narodnu samoodbranu od velikosrpskog genocida”.

Lozo kao vrlinu NDH navodi da je afirmisala “hrvatsku naciju kao zajednicu ravnopravnih katolika, muslimana i pravoslavaca”, kao i pristup “odbrani hrvatske granice na Drini”.

“I jedno i drugo je i danas aktuelno i pripada korpusu moderne evropske političke podloge, naravno, uz specifičan pristup u odnosu na Drinu”, tvrdi Lozo, koji u razgovoru za hrvatski list afirmiše osnovnu ustašku ideologiju.

Tako se, nakon “otkrića” da je koncentracioni logor Јasenovac zapravo bio radni logor i “oaza kulture”, preko tvrdnji da su u njemu ubijani Hrvati, a ne Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti, sada došlo do otvorenog glorifikovanja ustaške ideologije, a sve to u saradnji sa vodećim hrvatskim medijima.

SRNA/RTRS