Za tri dana počinje najveća vojna vježba do sad viđena na ovim prostorima.

Vježbom “Vijek pobjednika”, Srbija proslavlja stotinu godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, ali i pokazuje šta je uradila na jačanju svoje vojske i kakvim oružjem raspolaže.

Vijek pobjednika, pun je simbolike: 100 godina od herojske pobjede, sto tenkova, i 100 artiljeriskih i raketnih sistema učestvuje u manevrima. 8000 vojnika istovremeno će na deset lokacija širom Srbije održati pokaznu vježbu, na kojoj će biti ispaljeno 103 tone ubojitih sredstava. Vijek pobjednika je vježba koja treba da pokaže pravo stanje srpske vojske.

– Vek pobednika je vježba koju će posmatrati pažljivo čitav svijet. Mi smo toga veoma svjesni i radujemo se što ćemo moći pokazati svu snagu naše vojske, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Poletjeće i deseti po redu ‘mig 29’, te novi ruski helikopteri, ukupno 24 vazduhoplova. Opremu nabavljamo za zaštitu naše zemlje, imamo novac za to, a i razlog da je pokazujemo, rekao je predsjednik Srbije.

-Parada ili vježba svjedno, mi obilježavamo godišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu. Evo vježbe održavaju i drugi u regiji mada ne znam zašto, oni su bili na drugoj strani, rekao je Vučić.

Za prikaz su predviđena dejstva pješadije, mornarice, artiljerije, avijacije, raketnih i PVO sistema. Ovako komplikovana vježba nije izvedena ni u bivšoj Јugoslaviji rekao je Vučić, tvrdeći da neće biti šminke. Stručnjaci vjeruju da je vojska Srbije sposobna da djeluje sa 600 borbenih vozila, kako je predviđeno.

– Kada su uz pitanju tenkovi, mi njih na papiru imamo 212 koji su aktivni, tako da nema sumnje da će tih sto koliko je navedeno od ministarstva odbrane biti zapravo apsolutno operativno, rekao je Vlade Radulović, vojni analitičar.

“Morava 2016” koja je bila mnogo manjeg kapaciteta, izazvala je veliko interesovanje jer takve vježbe nije bilo decenijama na ovim prostorima. Vijek pobjednika, privući će daleko veću pažnju svijeta, mada je njena poruka, kako kažu stručnjaci, više usmjerena na region.

– Svaka vojna vježba ili manevri kroz istoriju su uvijek bili poruka nekima koji teže da vam naruše mir. vježbe su pravo ogledalo onog što je usvojeno, prema tome, možemo reći da postoji poruka regioni, ne u smislu huškanja nego u smislu oporavka i šta smo u poslednjih godina novo usvojili, dodao je redulović.

Vježba počinje u četvrtak, a glavni događaj biće u subotu.

RTRS