Član Predsjedništva SNSD-a i izabrani poslanik te partije u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je Srni da pismo Valentina Incka upućeno Savjetu ministara još jedan dokaz da visoki predstavnik predstavlja produženu ruku političkog Sarajeva i SDA, te da zbog toga OHR treba da bude ukinut, a visoki predstavnik mora da ode iz BiH.

Na pitanje Srne da prokomentariše odluku Incka da pozove članove Savjeta ministara da realizuju međunarodni ugovor kojeg Parlamentarna skupština BiH nije ratifikovala, a odnosi se na grant Kraljevine Saudijske Arabije, kojeg je ta zemlja dodijelila Univerzitetu čiji je vlasnik Ejup Ganić, Košarac je naglasio da taj čin Valentina Incka predstavlja kršenje dejtonskog Ustava i sraman pokušaj da se Parlamentarnoj skupštini BiH oduzmu njene ustavne nadležnosti.

“Incko vrlo dobro zna da se nijedan međunarodni sporazum ne može ispuniti bez davanja saglasnosti parlamenta BiH za ratifikaciju tog sporazuma. Međutim, kao i uvijek u posljednjih 20 godina, OHR i visoki predstavnik priklanjaju se stavovima bošnjačkih političara i prave nered u ovoj zemlji. U ovom slučaju, visoki predstavnik daje zeleno svjetlo donaciji Saudijske Arabije i to u trenutku kada se cijeli svijet zgražava nad svirepim ubistvom novinara /DŽamala/ Kašogija koje je naredio tamošnji režim. Nigdje u svijetu danas ova donacija ne bi bila odobrena, osim u BiH u kojoj stranci još mogu da rade šta hoće”, istakao je Košarac.

Thumbnail

Osim toga, podsjetio je Košarac, ova saudijska donacija bila je namijenjena privatnom fakultetu Ejupa Ganića, koga Republika Srpska i njene institucije smatraju odgovornim za zločine u Dobrovoljačkoj, što je bio razlog da poslanici i delegati SNSD-a u oba doma Parlamenta BiH odbiju da daju saglasnost na ovaj sporazum.

“On je, nažalost, u Predstavničkom domu prošao glasovima srpskih poslanika iz Kluba SDS-a, što je jedna od brojnih grešaka koje su u zajedničkim institucijama u protekle četiri godine napravili predstavnici takozvanog Saveza za promjene. Oni su, nažalost, vodili neku svoju politiku, politiku koja je nanijela veliku štetu interesima Republike Srpske i srpskog naroda, koji je takvu politiku kaznio na proteklim izborima”, naglasio je Košarac.

Thumbnail

On je izrazio uvjerenje da poslije ovih izbora neće biti tako i da neće biti srpskih poslanika koji će podržavati ovakve sporazume.

“Takođe se nadam da će se srpski ministri u Savjetu ministara BiH sada suprotstaviti sramnim preporukama visokog predstavnika i da će spriječiti primjenu ovog sporazuma koji nije dobio podršku institucija Republike Srpske i četvorice srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH”, rekao je Košarac Srni.

Izvor: Srna/ATV