Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko je kao margarin – u sve se miješa, posebno ako je potrebno podržati interese SDA i drugih vodećih bošnjačkih političara u bliskoistočnom Sarajevu, piše portal “Princip”.

“Ovoga puta je pretjerao, budući da je svojim pismom od 19. oktobra 2018. godine, upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću, kao i ministrima Igoru Crnatku, Vjekoslavu Bevandi i Adilu Osmanoviću, odlučio da se stavi iznad Zakona o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i da ponizi Parlamentarnu skupštinu BiH, poništavajući nadležnost najviše zakonodavne institucije da ratifikuje međunarodne sporazume i ugovore.

Zbog čega ili, bolje rečeno, zbog koga se Incko odlučio da iskoristi protektorska ovlaštenja i da u svom pismu pozove pomenute članove Savjeta ministara da realizuju međunarodni ugovor kojeg Parlamentarna skupština BiH nije ratifikovala”, ističe se u tekstu.

Ovaj portal navodi da se Inckova intervencija odnosi se na grant Kraljevine Saudijske Arabije, kojeg je ta zemlja dodijelila Univerzitetu čiji je vlasnik Ejup Ganić.

“Dakle, na grant zemlje koju cijeli svijet osuđuje zbog svirepog ubistva novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Grant zemlje u kojoj, smatraju vodeći britanski mediji, ne može da se igra egzibicioni meč dvojice najboljih svjetskih tenisera Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, zakazan u decembru ove godine. Na stotine različitih nevladinih organizacija iz cijelog svijeta apelovalo je na sportiste da ne promovišu državu koja organizuje ubistva novinara i ne uzimaju njen prljav novac, koji je svugdje loš, samo je dobar u ovoj nesretnoj banana – državi, u kojoj predstavnici međunarodne zajednice intervenišu za grant Saudijske Arabije namijenjen privatnom univerzitetu čiji je vlasnik osumnjičeni za ratne zločine. A tako je dobro išlo ovom grantu, odnosno međunarodnom sporazumu kojim Saudijska Arabija poklanja novac naredbodavcu zločina u Dobrovoljačkoj”, ističe se u tekstu.

Portal “Princip” naglašava da je “sporazum u Predsjedništvu BiH prošao ‘spavača’ Mladena Ivanića, da bi Memorandum o razumijevanju 14. septembra 2016. godine potpisali ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i generalni direktor Saudijskog Fonda za razvoj čije ime ovdašnjoj publici ništa ne znači”.

Nakon toga, dodaje se u tekstu, kako zakonska regulativa predviđa, Savjet ministara, uz blagoslov srpskih ministara, utvrđuje prijedlog odluke o ratifikaciji, a Predsjedništvo BiH 7. decembra 2016. godine podnosi Memorandum Parlamentarnoj skupštini BiH kako bi dala saglasnost za njegovu ratifikaciju.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH na 40. sjednici održanoj 29. decembra 2016. godine data je saglasnost za ratifikaciju ovog međunarodnog sporazuma. Za je glasalo osam poslanika iz Republike Srpske – svi iz Kluba SDS-a, i tadašnji poslanik SDA iz Republike Srpske Sadik Ahmetović.

“Zapinje, međutim, u Domu naroda parlamenta BiH. Ta saudijska donacija biva zaustavljena glasovima većine srpskih i hrvatskih delegata. Na 27. sjednici Doma naroda, održanoj 7. aprila 2017. godine pet bošnjačkih delegata bilo je za, dok je sedam delegata bilo protiv – tri iz Kluba delegata hrvatskog naroda i četiri iz Kluba delegata srpskog naroda.

Od tada do danas ništa se suštinski nije dešavalo u vezi s ovim međunarodnim sporazumom. Nije se, doduše, ni moglo dešavati jer sporazum u Parlamentarnoj skupštini BiH nije dobio saglasnost za ratifikaciju, što po važećim zakonima znači da se stavlja ad akta”, pojašnjava se u tekstu.

“S tim se, međutim, Ganić i društvo s njegovog univerziteta nikako nisu mogli pomiriti, budući da su u proteklih godinu i po dana snažno lobirali da se zakoni zaobiđu, a sporazum o grantu Saudijske Arabije prihvati i realizuje.

Spasonosno rješenje nađeno je u margarinu Valentinu Incku, kome su srceparajuća pisma pisali delegati u Domu naroda Safet Softić, Martin Raguž i Sifet Podžić. Njihove molbe, gle čuda, uslišio je Incko, pozivajući se na odredbe Bečke konvencije iz 1969. godine, koje se, kako je istumačeno u sveznajućem i svemogućem OHR-u, mogu primijeniti baš u ovom slučaju”, dodaje se u tekstu.

“Ne zna se šta će ovim povodom učiniti u Parlamentarnoj skupštini BiH, posebno u Domu naroda, čiji su delegati pogaženi i poniženi, ali ako je i od Incka, previše je. Čak i u jednoj ovakvoj banana – državi morao bi se znati red i zakon. A red je da se margarinu Incku, poslovično zaljubljenom u stavove sarajevske političke čaršije, konačno kaže – Auf Wiedersehen, Herr Valentin”, naglašava se u tekstu koji je objavio portal “Princip”.