“Spriječimo vršnjačko nasilje” naziv je kampanje u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koja se ovih dana sprovodi u Srpskoj. Tim povodom policijski službenici Policijske Uprave Prijedor kroz interaktivni čas u školama sprovode kampanju u cilju sprečavanja vršnjačkog nasilja u školskom uzrastu.

Učenici sedmog razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” kažu da je na školskim hodnicima moguće vidjeti nasilje. Svaki vid fizičkog ili verbalnog nasilja trebalo bi da bude spriječeno kako bi se stopa neprimjerenog ponašanja u školama svela na najniži nivo. U razgovoru sa učenicima saznali smo da mnogi od njih imaju iskustva sa nekim vidom nasilja. Ili su ga vidjeli, ili su kažu, i sami bili izloženi uvredama od strane pojedinaca.

Policijski službenici učenicima su kroz interaktivnu nastavu primjerima psihičkog i verbalnog nasilja približili temu, a sve u cilju suzbijanja neprimjerenog ponašanja u školama. Prilikom predavanja učenici su pokazali zainteresovanost za razgovor, kaže zamjenik komandira Policijske stanice Prijedor 1, Milanka Egić.

-U razgovoru sa djecom saznali smo da su upoznati sa ovom problematikom. Najbitnije je da znaju prepoznati radnje koje predstavljaju vršnjačko nasilje – rekla je Egićeva.

Edukacije na temu sprečavanja vršnjačkog nasilja među djecom, koja se sprovodi u osnovnim i srednjim školama na području Policijske Uprave Prijedor, traju do 10. novembra.

I.P./Kozarski