Nagomilan stres može da ugrozi i naše psihičko, ali i fizičko zdravlje

Pre smeha, spavanja ili šoljice tople kafe, jedna japanska akademija tvrdi da je jedna od najboljih tehnika da se oslobodimo stresa zapravo da se dobro isplačemo.

Nekadašnji učitelj Hidefumi Jošida, predstavlja se kao “učitelj plakanja” i on organizuje regularne radionice širom Japana na kojima uči ljude psihološkim prednostima plakanja.

Nakon što se dobro isplačete, osećaćete se mnogo bolje. Foto-ilustracija: Profimedia.com

– Sam čin plakanja je efikasniji od spavanja ili smejanja. Ukoliko plačete jednom nedeljno živećete bez stresa, rekao je on.

Jošida objašnjava da slušanje emotivne muzike, gledanje tužnih filmova i čitanje knjiga koje mame suze može da bude od velike koristi za naša mentalno zdravlje jer stimuliše aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema koji ubrzava otkucaje srca, ali ima smirujući efekat na um.

Godine 2014, Jošida se udružio sa Hideho Aritom, profesorom na Medicinskom fakultetu Univerziteta Toho u Tokiju, kako bi pokrenuli seriju predavanja posvećene podizanju svesti o koristi od plakanja.

U septembru, držao je seminar u koem je učestvovalo 79 tinejdžera koji su gledali tužan flm i koji su imali zadatak da napišu esej nakon toga u kome su objasnili kako se osećaju.

Bezizlazne stuacije ne izgledaju više tako strašno nakon što se dobro isplačemo. Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Jošida nije prvi koji ukazuje na lekovito dejstvo plakanja. 1981. godine istraživanje pod nazivom “Ekspert za suze” doktora Vilijama Freja ukazalo je da plakanje oslobađa endorfin koji povećava osećaj sreće i blagostanja.

Drugo istraživanje iz 2008. godine pokazalo je da se 3.000 ljudi osećalo daleko bolje u teškim situacijama nakon što su se dobro isplakali. Zbog toga su autori istraživanj došli do zaključka da izazivanj esuza može da se koristi kao forma terapije.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)