Maši, Sejfo, samo maši

Osnovni sud Banjaluka utvrdio je da Sejfudin Tokić mahanjem zastave sa ljiljanima u centru Banjaluke 22. maja 2015. godine nije počinio krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Istom presudom oslobođen je i Adnan Bajrić optužnice da je pomagao Tokiću.

Sudija je obrazložila da krivičnih djela za koja se terete Tokić i Bajrić uopšte nema u novom Krivičnom zakoniku RS, ali da na tu činjenicu tužilaštvo nije ni obraćalo pažnju. Ovo bi bilo za rubriku “vjerovali ili ne”.

Zanimljivo je i da se u optužnici prvo navodilo da je Tokić u centru Banjaluke mahao ratnom zastavom tzv. Armije BiH, ali je na kraju optužnica izmjenjena u mahanje “republičkom” zastavom.

Ne može tako proći ni radna sedmica, a da se banjalučko Okružno javno tužilaštvo ne izblamira. Treba podsjetiti i podvući da će i ove promašaje tužilaštva, kao i mnoge druge, plaćati građani iz svojih džepova.

S druge strane, Tokić sada može mirno ubirati političke poene, jer bolju reklamu nije mogao dobiti.

Kada se ovome dodaju i komentari ispod tekstova nakon objave presude na portalima u BiH, svrha čitavog postupka je postignuta – nacionalna i vjerska mržnja je do te mjere rasplamsana da je pomenuto mahanje zastavom bilo najmanji problem.

Srpskainfo