Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić danas da je u Strazburu tokom obraćanja učesnicima Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope istakla da je Srpska još prije dvije godine zakonom odredila adekvatne sankcije za izabrane i imenovane funkcionere ako ne obavljaju poslove za koje su zaduženi.

“Srpska je novim Zakonom o lokalnoj samoupravi propisala ekvivalentnu kaznu za sve izabrane i imenovane funkcionere da, ako ne rade, znaju kakva je sankcija za to. O tome sam govorila, da mora postojati jasna norma i jasna sankcija za nerad i da više ponašanje izabranih i imenovanih funkcionera ne može biti samo moralno pitanje”, rekla je Rešićeva Srni.

Ona je dodala da je, u okviru teme “Integritet i etičko ponašanje izabranih predstavnika”, iznijela iskustva Srpske o rezultatima koje je dao novi Zakon o lokalnoj samoupravi, kao i da će ono što je Srpska postigla na tom polju biti izglasano i kao zvaničan stav Kongresa.

Lejla Rešić u Strazburu (Foto: RTRS)

Lejla Rešić u Strazburu (Foto: RTRS)

Rešićeva je navela da su zemlje članice Savjeta Evrope etičnost posmatrale kao nešto što mora biti opšteprihvaćena norma ponašanja i rada izabranih predstavnika i da zbog toga ne bi trebalo biti sankcija.

“Imali smo u praksi da izabrana lica uopšte nisu dolazila na posao koji je trebalo da rade svojim izborom i kao prezultat toga imali smo blokirane lokalne zajednice. Nakon podzakonskih akata o ponašanju izabranih i imenovanih lica, novim Zakonom o lokalnoj samoupravi definisali smo jasne norme i odredili adekvatne sankcije za nerad”, navela je Rešićeva.

Rešićeva prisustvuje Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti u svojstvu zamjenika šefa delegacije BiH.

SRNA/RTRS