“Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca”.

Ovim je riječima čuveni pisac Miroslava Krleža opisao prugu Brčko – Banovići, prvu prugu obnovljenu nakon Drugog svetskog rata u poharanoj Evropi.

 

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Na današnji dan, prije 72. godine uz veliko slavlje i veselje prugom je prošao prvi voz, a omladinci koji su je izgradili, među kojima je bilo na hiljade maloljetnih dječaka i djevojčica, slavljeni su kao heroji socijalističkog rada, obnove i izgradnje.

Njihov moto je bio “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas”. Uz rad su pjevali „Kunemo se našem drugu Titi, do novembra prugu završiti“. Održali su obećanje.

U analima će ostati zabilježeno da je 62.268 omladinaca iz cijele Jugoslavije i više od 1.000 brigadira iz inostranstva za samo šest mjeseci takoreći golim rukama izgradilo 92 kilometra pruge.

Iskopali su 1.361.680 kubika zemlje i 134.460 kubika kamena i izgradili dva tunela u dužini 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 455 metara. Gradnja pruge je počela na praznik rada, prvi u oslobođenoj Jugoslaviji: 1. maja 1946.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Kako je ranije pisao “EuroBlic” među graditeljima pruge je bio i tada jedanaestogodišnji Hamid Bojić  iz sela Grivice kod Banovića, ali i gotovo cijela porodica kultnog udarnika Alije Sirotanovića.

Vehid Nokto je na akciju otišao kao osamnaestogodišnjak iz siromašne višečlane seoske porodice. U znak zahvalnosti, njegovim roditeljima je narodni odbor poklonio kravu. U to vrijeme krava je bila pravo bogatstvo.Mještani su ovu prugu nazivali i ”prugom uglja i hljeba”, jer se njome iz Banovića izvozio visokokalorični ugalj, a iz posavskih i vojvođanskih sela dovozila se pšenica u tada gladnu, sjeveroistočnu Bosnu.

Foto: Privatna arhiva/ RAS Srbija

Danas je kultna pruga zapuštena i zarasla u korov, a koristi se samo povremeno.

– U centru Brčkoj fabrika “Bimal” jednu kratku dionicu koristi kao industijsku prugu. Tako Brčaci imaju priliku da s vremena na vrijeme vide voz usred grada. Ovom prugom se po potrebi dovozi teret, uglavnom iz Tuzle, za luku Brčko na Savi – kaže novinarka Radio Brčkog Slobodanka Ristanić.

Foto: Privatna Arhiva/RAS Srbija

Mada ima ogroman potencijal pruga propada. Prije nekoliko godina je u Željeznicama Federacije BiH procijenjeno da za remont pruge koju su izgradila djeca, potrebno je pola miliona evra – po kilometru.

Kako sada stvari stoje, novca nema, a nema ni omladine spremne da radi za ideale.

Srpskainfo