Danas je Mitrovdan – crveno je slovo! Ove dvije stvari nikako ne biste smjeli da radite, a ako pogledate u nebo saznaćete nešto važno

Smatra se da je vrijeme poslije Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi

Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, slavi se 8. novembra po novom kalendaru. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana trebalo bi da je svako kod svoje kuće, a ovaj datum se u narodu označava i kao hajdučki rastanak i doba godine kada počinje zima.

Svetac koga kao krsnu slavu slave mnoge srpske porodice, rodio se u grčkom gradu Solunu od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju decu.

Ovaj slavni i čudotvorni svetitelj rođen je u Solunu od roditelja blagorodnih i blagočestivih. Bio je sin jedinac, zbog  je sa velikom pažnjom odnegovan i vaspitan. Njegov otac je bio vojvoda Solunski, pa kada je umro, sin ga je nasledio.

Međutim, Dimitrije je želeo da propoveda hrišćanstvo i javno priznao pred Maksimilijanom da je hrišćanin. Car je bio ljut, pa je smestio Dimitrija u tamnicu. U tamnici mu se javio anđeo božji i reče mu: „Mir ti, stradalče Hristov, mužaj se i krepi se!” Posle nekoliko dana car je poslao vojnike u tamnicu da ubiju Dimitrija.

Mitrovdan, Foto: Wikimedia/shakko

Vojnici su svetitelja Božjeg zatekli na molitvi, i izboli ga kopljem. Telo njegovo su hrišćani tajno uzečo i sahranili. Iz tela mučenika poteklo je vino. 

Kao zaštitnik Soluna, sveti Dimitrije mnogo se puta javljao i mnogo puta spasao Solun velike bede. Čudesima njegovim, smatra se, nema broja. Svetog Dimitrija Rusi smatraju pokroviteljem Sibira, koji je osvojen i Rusiji prisvojen 26. oktobra 1581. godine.

U srpskom narodu Mitrovdan je jedna od većih slava, krsno ime nekih esnafa i dan održavanja zavetine u mnogim mestima. Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana trebalo bi da je svako kod svoje kuće, jer ko tada ne bude u svom domu, taj će se preko cele godine noćivati po tuđim kućama.

Sveti Dimitrije, Foto: Wikimedia

Običaj je kod našeg naroda da se na Mitrovdan otpuštaju sluge kojima je istekao ugovor i iznajmljuju nove.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika.

Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna.

Kod Srba je davnašnji običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

(Telegraf.rs)

Preporuka

“DŽEP MI BIO PUN, A DUŠA PRAZNA” Mustafa Ogorinac ...
views 251
Američki pasoš važeći do 2027. godine Mustafa Ogorinac (67) iz Kozarske Dubice čuva kao uspomenu na desetogodišnji boravak u ovoj bogatog i moćnoj drž...
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje
views 18
Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjer...
“Bog se javi! Vaistinu se javi”: Sutra...
views 221
Krst, voda, ogledalce, testo - tradicija našeg naroda je za ovaj praznik prebogata Bogojavljenje se slavi 19. januara Foto: Wikimedia Commons ...
Monah Arsenije Jovanović: Problem u porodici nasta...
views 476
Kada kod mene dođe neki mlad čovek sa problemima, molitva je vrhovna terapija. Mi imamo fiziološki i duhovni imunitet. Duhovni imunitet brani nas od d...
6 narodnih vjerovanja na Bogojavljenje: U ponoć ob...
views 153
Bog se javi!" - "Vaistinu se javi." - drevni je pozdrav kojim pravoslavni hrišćani obeleževaju Bogojavljenje - jedan od 15 najvećih praznika Bogoja...
BOGOJAVLJENSKA NOĆ: Obavezno ostanite budni do pon...
views 1263
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Krstovdan, veliki hrišćanski praznik. Iako je nekada proslava podrazumevala veliki broj ritala i narodn...