Јoš od oktobarske izborne noći i prvih rezultata sa birališta, počeli su lomovi u Savezu za pobjedu! Počelo je isključivanje ili osipanje stranačkih kadrova u vodećoj partiji Saveza – SDS-u! A od juče, istupanjem Narodnog demokratskog pokreta ni Savez, prema tvrdnjama mnogih, više ne postoji. Kakva je sudbina opozicije u Republici Srpskoj?

 

Ni četiri mjeseca nije prošlo od kako je Savez za promjene promijenio ime u Savez za pobjedu. A od juče i u “savez za razlaz”. Maske su pale uoči postizborne sjednice Glavnog odbora SDS-a! Dio stranačkog rukovodstva očekivao je obećanu ostavku lidera partije Vukote Govedarice, a stiglo je izbacivanje iz stranačkih redova najprije Kostadina Vasića, a ubrzo i Obrena Petrovića.

Dok je SDS-ovo stranačko rukovodstvo gubitničku vatru gasilo benzinom, za mnoge iznenađujuće, “progovorio” je NDP. Dragan Čavić i Predsjedništvo NDP-a, isključujući karton pokazali su ostacima Saveza!

Čavić je juče saopštio da NDP nije više dio SzP, jer taj savez i ne postoji.

– Postoji politički prostor i niko nikome nije zabranio da oformi nove političke stranke, pravi novu opoziciju, ali sa našim političkim stavovima svi koji se ne slažu moraće da se pomire – rekao je on.

Prije nego su Čavić i NDP odlučili da li će postati dio vlasti ili će eventualno nastaviti opoziciono djelovanje u drugačijoj formi, postali su predmetom najprizemnijih uvreda dojučerašnjih koalicionih saradnika. Adam Šukalo na društvenim mrežama nazvao je Čavića “političkim i moralnim ološem”.

Baš kao što su, prije i nakon spomenute sjednice Glavnog odbora SDS-a, golgotu uvreda prošli još neizbačeni osnivači stranke. Isti koji su, kao prvaci u svojim lokalnim sredinama, ublažili katastrofalan poraz i SDS-a i Saveza.

– Zgrožen sam Šukalovom izjavom da je Čavić najveći ološ u istoriji Republike Srpske. Nekog s kim si bio u koaliciji do prije dva dana, sada nazivaš najvećim ološem. To zaista govori o potpunoj propasti ikakvog razuma unutar toga što je opozicioni blok bio – smatra politički analitišar Žarko Papić.

I tu izgleda nije kraj, posebno turbulencijama u SDS-u! Sarajevsko-romanijski regionalni odbor je istrajan – mora se utvrditi odgovornost za loš izborni rezultat i za to što je od stranke sabornosti, SDS postao Stranka izbacivača. Spreman da snosi svoj dio odgovornosti Milovan Bjelica, ne slučajno, podsjeća na predizborno obećanje lidera partije Vukote Govedarice.

– Govedarica je rekao da će, ako pobijedi, biti predsjednik svih građana. Ako izgubi treba da je svjestan odgovornosti koju snosi i da podnese ostavku. Mi svi treba da podijelimo odgovornost i da se zahvalimo biračima za glasove koje su dali i da ustupimo mjesto drugima – smatra Bjelica.

I dok u SDS-u za sljedeću sedmicu najavljuju novu sjednicu Glavnog odbora, a nakon toga i vanrednu skupštinu, Partija demokratskog progresa je u “ilegali”. Branislav Borenović i društvo već danima odlučno tihuju. Nakon što je na banjalučkom trgu “vratio mandat”, šta dalje smjera, nepoznanica je! No, poznato je da unutar i te partije postoje pojedinci i grupe koji bi rado zakoračili u vlast.

– Koliko vidim, imaćete neku ruinu od SDS-a i nešto ojačan PDP sa nekoliko mlađih kadrova. To zaista ne djeluje ozbiljno, tako da mislim da će u Republici Srpskoj opozicija defakto imati marginalnu ulogu – smatra Papić.

Šta će od marginalne uloge ostataka opozicije imati birači koji su im dali svoj glas – pitanje je koje će zasigurno postaviti! Ali onda kada budu znali adresu!

RTRS