Sindikat: O prodaji RŽR Ljubija da odlučuju eksperti (VIDEO)

Sindikat Arselor Mitala zabrinut je za radna mjesta, zbog prodaje akcija Rudnika željezne rude Ljubija. Resorni ministar Petar Đokić izjavio je da će se u narednom periodu sastati sa sindikatom. U međuvremenu oglasile su se i vlasti Oštre Luke, koje žele da osim grada Prijedora, i njihova lokalna zajednica dobije procenat od prodaje akcija Ljubije.

Sindikat Mitala čeka na sastanak s predstavnicima Vlade. O prodaji Ljubije, da bi se došlo do pravog rješenja, kažu, treba da odlučuju eksperti, a ne političari.

– Treba da odlučuju stručnjaci koji će napraviti takvu projekciju u kojoj će prilikom privatizacije sva pitanja koja smo mi naveli unaprijed već biti razriješena i gdje neće biti prostora ni za kakve posljedice i manipulacije – smatra Saša Kukolj, predsjednik Sindikalne organizacije Arselor Mitala.

Sastanak sa sindikalcima Mitala, uslijediće u narednom periodu, kaže ministar Petar Đokić, iako Ministarstvo industrije nije nadležno za postupak prodaje akcija rudnika Ljubija, već Investiciono razvojna banka Republike Srpske.

– Koliko sam upoznat, oni su već bili u IRB-u i dobili sve potrebne informacije o ovom postupku. Ako postoji neka potreba za dodatnim informacija, sigurno da ćemo im pružiti te informacije – rekao je Đokić.

DNS nije prihvatio ovaj način privatizacije Ljubije. Od Vlade Srpske traže garanciju da će se nastaviti rudarenje u Prijedoru.

– Samo tražim da rudnik Ljubija kupe oni koji će se nastaviti baviti rudarstvom i time produžiti vijek trajanja rudnika u Prijedoru, ali što je još važnije produžiti i povećati broj zaposlenih – rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Vlada je donijela zaključak da deset odsto iznosa za koji će biti prodate akcije RŽR Ljubija, bude dato gradu Prijedoru. Rukovodstvo Oštre Luke smatra da dio sredstava od prodaje RŽR-a Ljubija, zaslužuju i oni jer se centralna rudišta nalaze na teritoriji Prijedora i Oštre Luke.

– Smatram da bi se opštini Oštra Luka, s obzirom da se dvije trećine rudnog ležišta nalazi u ovoj opštini, trebalo dodijeliti sredstva u određenoj razmjeri – ističe Dragan Stanar, načelnik opštine.

Postupak prodaje akcija Ljubije je u toku, a aukcija je zakazana za 17. decembar.

RTRS