Sindikat Arselor Mitala zabrinut je za radna mjesta, zbog prodaje akcija Rudnika željezne rude Ljubija. Resorni ministar Petar Đokić izjavio je da će se u narednom periodu sastati sa sindikatom. U međuvremenu oglasile su se i vlasti Oštre Luke, koje žele da osim grada Prijedora, i njihova lokalna zajednica dobije procenat od prodaje akcija Ljubije.

Sindikat Mitala čeka na sastanak s predstavnicima Vlade. O prodaji Ljubije, da bi se došlo do pravog rješenja, kažu, treba da odlučuju eksperti, a ne političari.

– Treba da odlučuju stručnjaci koji će napraviti takvu projekciju u kojoj će prilikom privatizacije sva pitanja koja smo mi naveli unaprijed već biti razriješena i gdje neće biti prostora ni za kakve posljedice i manipulacije – smatra Saša Kukolj, predsjednik Sindikalne organizacije Arselor Mitala.

Sastanak sa sindikalcima Mitala, uslijediće u narednom periodu, kaže ministar Petar Đokić, iako Ministarstvo industrije nije nadležno za postupak prodaje akcija rudnika Ljubija, već Investiciono razvojna banka Republike Srpske.

– Koliko sam upoznat, oni su već bili u IRB-u i dobili sve potrebne informacije o ovom postupku. Ako postoji neka potreba za dodatnim informacija, sigurno da ćemo im pružiti te informacije – rekao je Đokić.

DNS nije prihvatio ovaj način privatizacije Ljubije. Od Vlade Srpske traže garanciju da će se nastaviti rudarenje u Prijedoru.

– Samo tražim da rudnik Ljubija kupe oni koji će se nastaviti baviti rudarstvom i time produžiti vijek trajanja rudnika u Prijedoru, ali što je još važnije produžiti i povećati broj zaposlenih – rekao je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Vlada je donijela zaključak da deset odsto iznosa za koji će biti prodate akcije RŽR Ljubija, bude dato gradu Prijedoru. Rukovodstvo Oštre Luke smatra da dio sredstava od prodaje RŽR-a Ljubija, zaslužuju i oni jer se centralna rudišta nalaze na teritoriji Prijedora i Oštre Luke.

– Smatram da bi se opštini Oštra Luka, s obzirom da se dvije trećine rudnog ležišta nalazi u ovoj opštini, trebalo dodijeliti sredstva u određenoj razmjeri – ističe Dragan Stanar, načelnik opštine.

Postupak prodaje akcija Ljubije je u toku, a aukcija je zakazana za 17. decembar.

RTRS