Tradicionalna manifestacija “Veče nacionalnih manjina” i ove godine u Prijedoru je okupila članove četiri udruženja nacionalnih manjina – Čeha, Roma, Ukrajinaca i Slovenaca, koji žive na području grada.

Članovi ovih udruženja su 14. put bili u prilici da razmijene iskustva u nastojanjima da poboljšaju položaj pripadnika svojih naroda u lokalnoj zajednici u kojoj žive i dijele sudbinu ostalih njenih stanovnika.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover naveo je da je ova manifestacija samo još jedan pokazatelj suživota u Prijedoru i da su ovdje nacionalne manjine izuzetno dobro prihvaćene.

– Prijedor predstavlja primjer pozitivne prakse u Republici Srpskoj kada su u pitanju nacionalne manjine i ovo veče je prezentacija Prijedora čije su nacionalne manjine najbolji ambasadori – istakao je Rover.

Manifestaciji je prisustvovao i načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović, koja je navela da je lokalna vlast ponosna na činjenicu da je Prijedor grad različitosti.

– Prijedor ima sluha za pitanja suživota, kako konstitutivnih tako i manjinskih naroda. Grad će nastaviti da podržava rad udruženja manjina, a ove godine iz gradskog budžeta je za manjine izdvojeno blizu 40.000 KM – navela je Kasalovićeva.

Ona je najavila i realizaciju projekta “Jačanje zaštita nacionalnih manjina u BiH” koji podržavaju grad Prijedor, Savjet Evrope i EU koji treba da široj javnosti ukaže šta su to nacionalne manjine, koliko ih ima u BiH i kako poboljšati njihov položaj.

– Projekat je zamišljen kao edukacija učenika osmih razreda osnovnih škola, a kroz aktivnosti u projektu pokušaćemo da unaprijedimo i rad udruženja nacionalnih manjina – rekla je Kasalovićeva.

U Prijedoru živi oko 200 Slovenaca, 800 Roma, 80 Čeha i 150 Ukrajinaca, a tokom ovakvih druženja na večerima nacionalnih manjina prezentuju svoj jezik, kulturnu tradiciju i gastro ponudu, kao dokaz da njeguju nasljeđe naroda odakle su njihovi preci prije više od jednog vijeka došli na područje Prijedora.

SRNA/Srpskainfo