????????, 9. ???????? /????/ - ? ???????? "?????? ??????????" ? ????????? ???????? ?? ??????? ????? ?????? ????????? ????????? ?? ??????????? ????????? ?????????? ????????? ???? ?? ??????? ???? ?? ????????? ?? ??????? ????????.

U Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru otvorena je izložba slika Milana Pantelića, profesora na beogradskom Fakultetu primjenjenih umjetnosti, koju će građani moći da pogledaju do sredine decembra.

Riječ je o devet slika velikih formata rađenih tehnikom ulje na platnu koje su dio Pantelićevog doktorskog umjetničkog projekta, koji je ove godine odbranio na beogradskom fakultetu.

– Izložba se bavi problemom savremenog društva, čovjeka i njegove egzistencije u savremenom potrošačkom društvu – rekao je Pantelić na otvaranju izložbe.

On je naveo da se slike mogu svrstati u neku vrstu savremenog idealizma.

– Stojeći ispred slike svako do nas treba da se zapita gdje se trenutno nalazi i kako da prevaziđe ovaj problem savremenog potrošačkog društva – naglasio je Pantelić.

Do sada je imao osam samostalnih izložbi, više od 30 značajnih kolektivnih izložbi, dobitnik je šest nagrada i priznanja, a ovo mu je prva samostalna izložba u Republici Srpskoj.

– U Prijedoru nisam prvi put. Bio sam prošle godine sa svojim studentima na Fakultetu crteža i muzike, gdje smo radili tehnikom ikonopis – istakao je Pantelić.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević, koji je otvorio izložbu, rekao je da je pred publikom vrlo ozbiljna priča, koja i u zanatskom i idejnom smislu ima taj ključni momenat – provokaciju.

– Autor poziva na razgovor, na raspravljanje, da se malo okrenemo oko sebe i zamislimo – istakao je Ilijašević.

On je naveo da se ovom izložbom nastavlja saradnja s Fakultetom primjenjenih umjetnosti u Beogradu, koja traje već sedam godina.

– Milan je jedanaesti profesor sa ovog fakulteta koji izlaže u našoj galeriji, a do sada smo ovdje, na našim festivalima crteža i muzike, ugostili oko 70 studenata i postdiplomaca sa ovog fakulteta – dodao je Ilijašević.

SRNA/Srpskainfo