Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da Srbija ne treba da vodi velike geopolitičke bitke, nego da se prema NATO-u i ostalim pitanjima postavi tako što će štititi srpske nacionalne interese, te poručio da je nacionalni interes održati i ojačati Republiku Srpsku.

“Naš nacionalni interes je da održimo Republiku Srpsku, da je ojačamo i maksimalno vratimo na dejtonska ovlaštenja i ako se bude rješavalo kosovsko pitanje na način da dođe do nekakve podjele, da zahtjevamo za Republiku Srpsku isto što dobije dio Kosova koji bi pripao Albancima. Nama je bitno da makar dio Kosova bude vraćen pod jurisdikciju Srbije, ako ne možemo da vratimo cijelo”, izjavio je Anđelković za Televiziju Pink.

On smatra da Beograd ne treba da se postavlja prema NATO-u u skladu sa politikom koju Vašington ima prema Moskvi ili obrnuto, nego da štiti svoje interese, ukazujući na to da je veliki broj građana protiv ulaska u NATO.

“Kada bi vodeće NATO zemlje promijenile odnos prema srpskim pitanjima, od Kosova i Metohije do Republike Srpske, brzo bi se izmijenio stav naše javnosti. Ono što se dešavalo jeste veliki teret i čini to da veliki broj građana Srbije ima negativan stav prema NATO-u”, rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, vodeće NATO zemlje se percipiraju kao one koje stoje iza separatizma Kosova, odnosno, one koje nisu naklonjenje dejtonskom statusu Republike Srpske.

SRNA/RTRS