Ne prestaju međusobne optužbe najviših funkcionera Srpske demokratske stranke. Јedni druge nazivaju pučistima, kriminalcima, pohlepnim i nedosljednim osobama.

Koja će frakcija SDS-a prevladati i za kakvu se politiku odlučiti, trebalo bi da bude jasno nakon vanredne stranačke skupštine.

Međutim, i ova tema je produbila razdor jer nema saglasnosti da li pripremu unutarstranačkih izbora povjeriti Vukoti Govedarici ili Milanu Miličeviću.

Bijeljinski odbor SDS-a, čiji je predsjednik Mićo Mićić, zvanično je, zbog loših izbornih rezultata, zatražio ostavke predsjednika stranke Vukote Govedarice i generalnog sekretara Igora Ostojića. Podržali su ideju o konsenzusu stranaka iz Republike Srpske.

Predlažu da unutarstranačke izbore pripremi predsjednik Glavnog odbora Milan Miličević i zahtijevaju da prestanu isključenja neistomišljenika.

– Gradski odbor SDS-a Bijeljina traži da što skorije bude zakazana vanredna Skupština SDS-a i održani vanredni unutarstranački izbori kako bi SDS otklonio sve nedoumice o svojoj politici u narednom periodu, navodi se u saopštenju Gradskog odbora SDS-a Bijeljine.

Zbog istih izjava, Dragomir Vasić iz Zvornika, našao se na meti potpredsjednice stranke Aleksandre Pandurević. Njega i brata Kostadina, braneći predsjednika Vukotu Govedaricu, na fejsbuku je optužila za kriminal i dugogodišnju saradnju sa SNSD-om.

– Za četiri godine, kao poslanik, nije progovorio, a kamoli zatražio ostavku nekog iz vlasti. Ne daj Bože da se zamjerio Zoranu Stevanoviću i ustao protiv pljačke ”Alumine”. Naprotiv, pokušavao je zaustaviti moje pres konferencije o ”Alumini”. Postoje u SDS-u razni ”zvornički Vasići” koji nikada riječi kritike nisu uputili SNSD-u. Uvijek su sa njima lijepo sarađivali za lične interese, i tu saradnju dobro unovčavali, navodi Aleksandra Pandurević, potpredsjednica SDS-a.

Dragomirov brat Kostadin odgovara da ne želi polemiku sa osobama koje su ga iz SDS-a izbacile bez prava na žalbu.

– Ne bih nijednog funkcionera SDS-a komentarisao u smislu šta rade na Fejsbuku, niti koliko oni imaju glasova, kako neki koji su imali 300 glasova iz stranke izbacuju neke sa pet ili šest hiljada, kao što je slučaj kod mene ili Obrena, istakao je Konstadin Vasić, doskorašnji funkcioner SDS-a.

A baš pomentutog Obrena Petrovića, nekadašnji predsjednik SDS-a Mladen Bosić smatra jednim od ključnih uzročnika krize u stranci. Bosić tvrdi da mu je i prije izbora bilo jasno da će Petrović, kako kaže, napasti SDS i prodati mandat političkom protivniku.

– Zaista ne znam kako se ti ljudi pogledaju u ogledalo ujutru kad se briju. Ovdje se u stvari radi o obrazu, o nečemu što se izgubilo u politici, smatra Bosić.

U odbranu Petrovića i braće Vasić, stao je potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica. Odbacio je Govedaričine optužbe za pokušaj stranačkog puča, podsjećajući ga na neispunjeno predizborno obećanje da će podnijeti ostavku.

Bjelici smeta i što Pandurevićeva primjedbe na račun Vasića nije iznosila na sjednicama prije izbora.

– Ćutanje, bez iznošenja stava i mišljenja, pa naglašavanje da eto sada govori o tome prvi put, pokazuje veliku dozu licemjerstva. Zašto nije o tome govorila prije izbora na organima stranke?, naglasio je Bjelica.

Bjelica je izričit da Govedarica nije ništa uradio na vraćanju jedinstva stranke, iako mu je to nedavno naložio Glavni odbor. O ovoj i ostalim temama članovi tog stranačkog tijela trebalo bi da raspravljaju, u subotu, na sjednici u Istočnom Sarajevu.

RTRS