Mnogi građani ne znaju da, ukoliko im istekne registracija vozila, a sa njom i osiguranje od automobilske odgovornosti, više nemaju mjesec dana da registruju svoje četverotoščkaše. Razlog je izmjena zakonske regulative

Zato treba voditi računa o tome kad ističe registracija i to obaviti na vrijeme te bar dva dana prije pripremiti svu neophodnu dokumentaciju, savjetuje Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača “DON”. Upravo su članovi “DON-a‘ imali saobraćajnu nezgodu sa vozilom kome je istekla polisa osiguranja.

Kada je došlo do toga da osiguravajuća kuća pred uzme neke radnje s tim u vezi, jer je riječ o čovjeku koji je njihov klijent preko pet godina, oni su rekli da on nije registrovan i da sa njim nemaju ništa. Kada plaćamo osuguranja i sve što uz to ide, mi smo onda dobri klijenti, ali kada se desi nešto ovakvo, onda svi dižu ruke od njih i ne žele takvog potrošača – kaže Marićeva.

Zakonska regulativa je izmijenjena, pa više ne postoji takozvani respiro rok, to jest osiguravajuće kuće nisu dužne da preuzmu obavezu automobilskog osiguranja, pojašnjava Goran Garača iz „UNIOA” osiguranja.

Osiguravajuće pokriće vrijedi do trenutka koji je naglašen u polisi. Dejstvo osiguranja prestaje poslije isteka dvadeset četvrtog časa dana koji je u polisi naznačen kao dan isteka osiguranja. Regulativa je ranije bila takva da je postojao respiro rok po kojem su osiguravajuće kuće preuzimale odgovornost mjesec dana po isteku roka – kaže Garača.

Danas to više nije tako, ali građani i dalje imaju zakonski rok od 30 dana za produženje registracije, ali u tom periodu po isteku polise nisu osigurani. Još jedna stvar u kojoj se vlasnici motornih vozila nađu u problemu je to što im osiguravajuće kuće, prilikom registracije vozila, ne daju Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, poznat i kao “evro obrazac”. Zaštitnici potrošača upozoravaju da je to obaveza osiguravajućih kuća, ali se došlo u situaciju da klijenti moraju insistirati na ovom dokumentu.

Jedan vrlo bitan obrazac, koji su obavezni da nam izdaju. Kada dođe do nekih lakših udesa, sa manjim štetama, možemo to brže riješiti na licu mjesta. To nije ona vrsta dogovora kad mi, iz ruke u ruku, damo neki novac, već je to nešto što će platiti osiguranje – navodi Marićeva.

Mnogi građani ne znaju ni za postojanje Zaštitnog fonda pomoću kojeg se mogu pokriti štete koje ne obuhvata obavezno osiguranje. Radi se o pravnom licu koje je osnovano kako bi pokrivalo štete koje ne mogu biti nadoknađene obaveznim osiguranjem. Oštećeno lice kome je na teritoriji RS pričinjena šteta upotrebom nepoznatog vozila ili vozila čiji vlasnik nema zaključenu polisu osiguranja, može da podnese zahtjev za nadoknadu štete putem ovog fonda.

Z.J./Kozarski