Skupština grada Prijedora preporučuje Vladi Republike Srpske da se, nakon okončanog postupka prodaje na berzi paketa akcija Rudnika željezne rude “Ljubija”, svojim uticajem aktivno uključi u donošenje plana privrednih aktivnosti rudnika, pokretanja proizvodnje i zapošljavanja novih randika, navodi se u zaključku usvojenom danas na sjednici lokalnog parlamenta.

“Pokretanje proizvodnje i zapošljavanje je prioritet Prijedora u skladu sa integralnom strategijom razvoja i od sprovedene prodaje očekuju se pozitivni efekti po grad i Republiku Srpsku”, navodi se u zaključku.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se Prijedor nalazi u istorijskom procesu koji može ili “pozlatiti” grad ili mu nanijeti nemjerljivu štetu, te da je interes da se dođe do kredibilnog partnera koji će garantovati sigurnost proizvodnje i zapošljavanja.

“Naše je da se izjasnimo i da pokušamo uticati na proces koji će uslijediti nakon privatizacije. Mi tražimo samo dobrobit za grad i građane, ništa više. Možda nismo ni svjesni koliko je ovo istorijski trenutak koji može podstaći razvoj Prijedora i većeg dijela Republike Srpske, a može nanijeti ogromnu štetu privredi Srpske i BiH”, naveo je Đaković, koji je u uvodnom obraćanju podsjetio na sve što je prethodilo odluci o licitaciji akcija RŽR zakazanoj za 17. decembar na Banjalučkoj berzi.

Klub odbornika SNSD-a zatražio je da Skupština grada Prijedora nikoga ne favorizuje kada je riječ o kupovini državnih akcija RŽR-a, ističući da se ne zna ko će se sve pojaviti na toj licitaciji, te ocijenio da nema transparentnijeg načina prodaje nego što je licitacija.

Oni smatraju da je nedopustivo da se radnici “guraju na političko tlo i da se sindikat politizuje”.

“Treba vjerovati u dobronamjernost i sposobnost Vlade i Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske da ovaj posao završe kako treba. Stručne službe Vlade i IRB-a uključile su sve aspekte i omogućile da najbolji ponuđač kupi akcije i SNSD tu ne vidi ništa sporno”, rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Kabić.

Odbornik DF-a Mirsad Duratović naglasio je da je sva odgovornost što se tiče privatizacije rudnika na Vladi Republike Srpske, a nikako na BiH, niti na lokalnoj zajednici i da to treba jasno razlikovati.

Informacija o donošenju odluke o prodaji na berzi paketa akcija RŽR-a i o mogućim posljedicama na privredu Prijedora na dnevni red današnje sjednice uvrštena je na inicijativu Sindikalne organizacije “Arselor Mitala” Prijedor, a odbornicima su se obratili sindikalci i rukovodstvo ove kompanije.

Predstavnik sindikata “Arselor Mitala” Prijedor Saša Kukolj rekao je da radnici samo traže da im se obezbijedi posao, da se nastavi proizvodnja rude i da kupac državnog kapitala sarađuje sa ovom kompanijom.

“Nastavićemo da se borimo dok ne dobijemo garancije da će privatizacija dati
uspjeha, zaštititi postojeća radna mjesta i proširiti kapacitete”, rekao je Kukolj.

Direktor prijedorskog “Arselor Mitala” Mladen Јelača rekao je da poziv za licitaciju nema elemente koji garantuju da će kupac zaista i raditi, te da je pogrešno što je samo cijena presudna jer to znači da kupac može biti bilo ko, ko se uopšte ne bavi proizvodnjom željezne rude i čelika.

“Treba sagledati šta može ovaj grad dobiti dobrom privatizacijom, a šta izgubiti lošom”, dodao je Јelača.

SRNA/RTRS