Predat je raport direktoru Policije Republike Srpske čime je obilježavanje pete godišnjice od ponovnog formiranja Centra javne bezbjednosti, a danas Policijske uprave Prijedor, moglo da počne. Pokrivamo nekoliko opština, imamo granicu sa Hrvatskom i Federacijom BiH, mnogo obaveza i veliku odgovornost, kažu u Upravi.

“Opravdali smo ponovno uspostavljanje Centra javne bezbjednosti Prijedor jer smo podigli ličnu i imovinsku bezbjednost na viši nivo, a sasvim sam siguran da smo opravdali i bezbjednosna očekivanja građana i da smo dodatno ojačali pojverenje građana u policiju,” rekao je Dalibor Ivanić, načelnik Policijske uprave Prijedor.

Svi pokazatelji rada prijedorske Policijske uprave su pozitivni. Za pet godina prilično su rasteretili banjalučki Centar, kome su nekada pripadali i dokazali da je odluka o ponovnom vraćanju nadležnosti bila ispravna poručili su, iz Prijedora, direktor Policije i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Jedna veoma dobro organizovana uprava opravdala je ono što smo radili, u nekom ranijem periodu vratili smo nadležnosti kao Centru javne bezbjednosti, a u novoj organizaciji MUP-a RS postala je Policijska uprava sigurno sa ciljem očuvanja bezbjednosti i života građana, u jednom mirnom okruženju na ovom prostoru, a to je ova PU opravdala, rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

“U to vrijeme, a i sada, CJB Prijedor nosi problematiku Ministarstva sa oko 12 odsto, kada je u pitanju kriminalitet, javni red i mir i saobraćaj. Tako da mislim i danas da je to bila opravdana odluka, a i pokazuje se preko nivoa bezbjednosti koji je podignut na ovom terenu,” kaže Darko Ćulum, direktor Policije RS.

Osjeti se to na području grada, kaže prvi čovjek Prijedora. Svima je u interesu da bezbjednosna situacija bude što stabilnija.

“A i mi se svi trudimo da pravimo politički ambijent da bude prilagođen tim potrebama, da se bezbjednost diže na još viši nivo,” rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Povodom obilježavanja pete godišnjice ponovnog formiranja Centra položeni su vijenci na centralno spomen obilježje borcima  poginulim u odbrambeno otadžbinskom ratu. Priređena je i svečana akademija.

ATV