Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nakon sastanka sa načelnikom Istočne Ilidže Marinkom Božovićem, istakao je kada je politička situacija u pitanju, da niko nikoga neće prisiljavati ni na šta, te da se danas nije razgovaralo o skupštinskim većinama, nego o potrebi političkog jedinstva na planu očuvanja osnovnih vrijednosti na nivou Republike Srpske, gdje god ko bio na vlasti.

– Mi smo spremni da sarađujemo, kao što vidite. Bilo je priče da se ovdje ništa nije ulagalo, a to je neistina. Moje radne kancelarije će biti ovdje, u sjedištu Republike Srpske u Istočnoj Ilidži i samim tim sam spreman u bilo koje vrijeme da razgovaram o svemu što je bitno za ovu opštinu – istakao je Dodik i dodao.

– Veoma sam i lično, ne samo politički, zainteresovan da ovdje napravimo kapitalne objekte koji će ostaviti i obilježiti i ovo vrijeme i naše odlučivanje o tim stvarima. Zato smo razgovarali o gimnaziji, koja treba da se uradi, ne kao jedna od prosječnih zgrada, nego da bude jedna zgrada koja će mamiti, ne samo učenike i profesore, nego i slučajne prolaznike koji prolaze da vide da se ovdje gradi objekti koji mogu da izdrže budućnost od 50 godina i više – kaže Dodik.

Predsjednik Republike Srpske osudio je prijeteće poruke članovima SDS-a Obrenu Petroviću i Milovanu Bjelici, ocijenivši ih neprihvatljivim.

Načelnik opštine Sokolac, Milovan Bjelica, se zahvalio predsjedniku na dosadašnjoj podršci koju je imala opština Sokolac.

– Posebno se zahvaljujem zbog rješavanja statusa preduzeća „Nova Romanija“, gdje već rade ljudi. Danas sam iznio i druge probleme naše opštine i istakao da su nam neophodna sredstva za organizaciju „MOSI“ igara, na kojima učestvuje 40 opština. Dobili smo obećanje od predsjednika da ćemo imati podršku povodom toga – rekao je Bjelica.

Na pitanje novinara o nedavnim prijetnjama, Bjelica je rekao da je to odmah prijavio policiji i da ga prijetnje neće omesti na njegovom putu.

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović kazao je da se razgovaralo o tome šta su to strateške i bitne stvari za ovu opštinu, s obzirom da će član predsjedništva buduće 4 godine provesti na teritoriji Istočne Ilidže.

– Mi, kao neko ko je formalni domaćin na mjestu na kojem se nalazi i centar Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, smo neko ko će sigurno biti dobar domaćin i ko će napraviti siguran ambijent da se ovdje može normalno živjeti i raditi – rekao je Božović.

On dodaje da se danas razgovaralo o nekoliko bitnih tema.

– Jedna od tih tema je bezbjednost, s obzirom je to veoma bitno za stanovnike Istočne Ilidže i Istočnog Sarajeva. O tome smo više puta govorili i ranije i danas smo na tom tonu da se radi zgrada policijske stanice u Istočnoj Ilidži, s obzirom da je formalno imamo, ali da dođemo i do tog objekta. Pored toga razgovarano je o još nekoliko bitnih projekata. Ono što je zapaženo u svim sredstvima javnog informisanja i građana Istočne Ilidže je kupovina zemljišta za Gimnaziju. Danas smo dobili obećanja da ćemo zajedničkim snagama po završetku kupovine i ovog procesa završetka projektne dokumentacije moći računati na izgradnju srpske gimnazije na teritoriji Istočne Ilidže – rekao je Božović i zahvalio se Vladi Republike Srpske na svim dosadašnjim ulaganjima u ovu lokalnu zajednicu.

Srpskainfo