Pjer Tranije, praunuk francuskog generala iz Velikog rata Šarla Tranijea, smatra da je na nedavnoj ceremoniji u Parizu ukazana čast neprijateljima, a ne osvjedočenim prijateljima Francuske – Srbima, Englezima, Grcima, Italijanima, čiji su vojnici bili heroji Prvog svjetskog rata.

“Kakva niskost! Znajte da su Srbi ponosni i veoma vezani za Francusku, ali Vi želite završiti potkopavanje odnosa, posao koji je pokrenuo Žak Širak”, naveo je Tranije u pismu predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu koje je Savez Srba Francuske objavio na “Fejsbuku”.

On u pismu osuđuje protokol u Parizu tokom obilježavanja 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata i doček predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Prilikom svečane komemoracije 11. novembra ukazali ste čast mnogim šefovima država. Međutim, osjećam sramotu koju ste učinili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čijoj se mirnoći divim. Na njegovom mjestu, napravio bih neviđen skandal”, naveo je Pjer Trankije u pismu čiji faksimil je danas objavila Radio-televizija Srbije.

On podsjeća da su njegov pradjed general Tranije i general Franše d` Epere sa srpskim generalima, po cijenu nevjerovatnih patnji, izvojevali predaju i kapitulaciju bugarske vojske.

“Zarobili su 11. njemačku armiju, kapitulirale su i Turska i Austrija otvarajući put do Berlina. Rat je dobijen na istočnom Solunskom frontu. Njemačka, sama i anemična, više se nije mogla nositi sa sukobom”, naveo je Tranije.

Praunuk slavnog francuskog generala upitao je francuskog predsjednika gdje je sada Francuska.

“Gdje je Francuska? Da li je postala rob SAD? Pretvarate se da želite promovisati evropsku odbranu, a za ulazak u EU mora se biti član NATO-a?”, upitao je on.

Ceremoniju obilježavanja 100 godina od okončanja Prvog svjetskog rata u Parizu obilježio je skandal jer se predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači na zvaničnoj tribini našao u blizini najistaknutijih svjetskih lidera, dok je predsjednik Vučić skrajnut i smješten na suprotnu stranu sa nižerangiranim zvanicama.

Zbog takvog protokola je ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondolini uputio izvinjenje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu, istakavši da je to bila greška za žaljenje.

SRNA/RTRS