Nakon smjene Nedeljka Čubrilovića s pozicije svog zamjenika, predsjednik DNS Marko Pavić planira da u ponedjeljak zada još jedan udarac dojučerašnjem prvom saradniku – da ga spriječi da i u naredne četiri godine bude predsjednik Narodne skupštine.

Regionalni odbor DNS u Prijedoru, uz podršku Pavića, za predsjednika parlamenta predložio je Duška Ivića. Kako je saopšteno, to je u skladu sa koalicionim dogovorom sa sastanka sa SNSD.

Međutim, još ne treba otpisati ni Čubrilovića, za koga je lider SNSD Milorad Dodik ranije rekao da će upravo on ponovo biti predsjednik NSRS. Prema Statutu Narodne skupštine RS, predsjednik je onaj ko dobije većinu glasova poslanika, a većina je okupljena oko SNSD.

Pravila kažu da jedan poslanik može da glasa samo za jednog kandidata za predsjednika, kao što i svaki poslanik može da predloži svog kandidata. Nakon skupštinske rasprave o kandidatima formira se lista o kojoj se glasa pojedinačno. Onaj ko je kandidat za predsjednika NSRS nema pravo da glasa sam za sebe.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nedeljko Čubrilović

Međutim, da li će Čubrilović i Ivić izaći na crtu jedan drugom zavisi od toga šta će se desiti u ponedjeljak na Klubu poslanika DNS, neposredno prije prve sjednice novog saziva NSRS. Očigledno je da je taj klub podijeljen, a naši izvori tvrde da u je ovom trenutku Pavićeva strana jača sa sedam od 12 mandata. Prema ovoj računici, na strani Pavića su, osim Ivića, Đorđe Popović, Milan Radović, Mirko Sovilj, Aleksandar Glavaš, Darko Banjac i Dane Malešević.

Međutim, Čubrilović bi, u ovom slučaju, i dalje imao dovoljno poslanika da formira svoj klub, što se pominje kao posljednja opcija ukoliko ne bude moguće pomirenje sa Pavićem.

U tom slučaju, Čubrilovića bi mogao da se primiri do raspleta krize u stranci, ili da ga za predsjednika NSRS predlože „njegovi“ poslanici, pa bi ishod glasanja za predsjednika parlamenta zavisio od volje Milorada Dodika – da li za koalicionog partnera bira Pavića ili Čubrilovića?

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Na tu odluku mogla bi da utiče informacija, koja je ranije stigla i do Dodika, da Pavić još gaji nadu da će okupiti skupštinsku većinu od 42 poslanika zajedno sa SDS, PDP, Bošnjacima i navodno još nekim poslanicima preletačima, ali bez SNSD.

Prema riječima naših izvora, to je jedini način da Pavić u vlasti uhljebi sve one kojima je prije izbora obećao ministarske, pa čak i poziciju premijera RS, a koje Dodik ne želi da vidi u vladajućoj koaliciji.

Srpskainfo