Predsjednik Gradskog odbora DNS Banjaluka Nedeljko Čubrilović obratio se večeras brojnim članovima koji su došli da ga podrže. Članstvo je zatražilo da bude poništena odluka Predsjedništva DNS o smjeni Čubrilovića s pozicije zamjenika predsjednika stranke i da na sutrašnjoj konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS Čubrilović ponovo bude izabran za predsjednika parlamenta.

Građani su, prilikom dolaska, Čubrilovića pozdravili gromoglasnim apaluzom, uz povike “Čubro, Čubro” i “jao majko šta učini Marko” aludirajući na poteze predsjednika stranke Marka Pavića.

Čubrilović nije davao izjave za medije, ali je u obraćanju članstvu rekao da mu je žao što se problemi dešavaju pred konstitutivnu sjednicu Narodne skupštine i da problemi u stranci ugrožavaju njen status pred formiranje vlasti u Srpskoj i na nivou BiH. Članstvo je pozvao da ostane mirno jer rješenje nije u euforiji.

– Pravo predsjednika DNS je da bira svog zamjenika. Bio sam spreman da podnesem ostavku, ali sam odustao od toga kada sam čuo razloge koje su naveli na Predsjedništvu DNS. Podsjetiću vas da smo potpisali koalicioni sporazum sa našim dugogodišnjim partnerima SNSD i SP, ali ga nisu poštovali neki u DNS kojima nije stalo do stranke, koji misle da novcem mogu sve riješiti. Ja se nisam ogriješio o Status DNS ni o bilo kog čovjeka u DNS – rekao je Čubrilović, koji je prekidan gromoglasnim aplauzom.

Foto: Slobodan Popadić/RAS Srbija

Poručio je da uvažava odluku Predsjedništva i eventualno Glavnog odbora stranke i da neće ni jednu ružnu riječ uputiti prema Marku Paviću, ali je dodao da ne može da se složi s načinom na koji je smijenjen.

– Svoje ciljeve u DNS pokušavaju da realizuju oni koji su u stranku došli juče. Ne borim se za mjesto zamjenika predsjednika u ovakvoj organizaciji. Ali, očekujem da prevlada razum kod onih koji imaju uticaj na predsjednika Pavića – rekao je Čubrilović.

Govoreči o sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine RS, Čubrilović je dodao da očekuje da ona bude okončana dostojanstveno, ma ko bio predsjednik parlamenta u naredne četiri giodine, nakon čega se iz mase čulo: “Ko će drugi ako nećeš ti”.

Sekretar Gradskog odbor DNS Banjaluka Boran Bosančić pročitao je zaključke Predsjedništva tog odbora u kojima se ne prihvata odluka o smjeni Čubrilovića s mjesta zamjenika predsjednika stranke i traži da Glavni odbor stavi tu odluku van snage.

– Predsjedništvo GO DNS Banjaluka traži od gospodina Marka Pavića da normalizuje odnose unutar DNS, a ukoliko nije u mogućnosti, da mandat predsjednika DNS stavi na provjeru organima stranke – neki su od zaključaka.

Član Gradskog odbora Slobodan Nagradić kaže da je prije nekoliko mjeseci, kao predsjednik Komisije za prijem novih članova, govorio da ulaze u poštenu i odgovornu partiju.

Foto: Slobodan Popadić/RAS Srbija

– Danas bih to vrlo teško ponovio zbog toga što smo zbog nekih zbivanja u posljednjih nekoliko nedjelja doveli se u situaciju da poslije najboljeg rezultata koji je DNS ostavrio od gotovine možemo  napraviti veresiju. Zbog toga što je DNS skrenuo sa kursa pod pritiskom ljudi koji ne misle dobro DNS i nisu identitet stranke. Večerašnji miting je zahtjev da se DNS vrati na staze na kojima je bio svih ovih 18 godina, da se preispita odluku o smjeni Čubrilovića. Ovo je i poruka svima koji misle da je predsjenik NSRS obični parlamentarni spiker, da to ipak nije. To je po Ustavu RS drugi čovjek po odgovornosti u RS i nije svejedno ko će na tom mjestu biti – poručio je Nagradić.

Podsjećano, Regionalni odbor DNS Prijedor, uz podršku Pavića, predložio je da Dzuško Ivić bude novi predsjednik Narodne skupštine RS, što se mnogima u DNS koji podržavaju Čubrilovića nije svidjelo.

Srpskainfo