Nakon što je novoizabrana predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila zakletvu u Narodnoj skupštini, u Palati Republike preuzela je dužnost od dosadašnjeg predsjednika Milorada Dodika.

Ceremonija je počela ispred Palate Republike intoniranjem himne “Moja Republika”, postrojavanjem svečanog voda Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i predajom raporta Cvijanovićevoj, novom predsjedniku Srpske.

Milorad Dodik, dosadašnji predsjednik Republike Srpske rekao je da u Srpskoj kreće novi put stabilnosti i jačanja.

“Ovdje sam proveo osam godina i drago mi je da smo očuvali Srpsku. Ponosan sam jer sam imao tim koji je činila Željka Cvijanović, ministri, koalicioni partneri, stranka”, naveo je Dodik.

Ponosan je kako kaže što je u dva mandata u kontinuitetu bio predsjednik.

“Ogormni su bili napori da se uništi njen subjektivitet, ali nisu uspjeli. Želim i novoj predsjednici isto to. Neću imati nipšta protiv. Nastavnjamo zajedno da radimo, ovo nije jednostavna i laka bitka, ali smo pokazali da znamo da je vodimo u interesu građana Srpske”, rekao je Dodik.

Željka Cvijanović kaže da joj je drago da je na ovaj način zaokružen jedan izborni ciklus i da nastavljamo da živimo bez problema.

“Radiću časno i odgovorno svoj posao. Odnosiću se prema građanima, Republici, instituacijama sa ogromnom pažnjom”, navela je Cvijanovićeva.

Kaže da je uvijek izazovno kada poslije Milorada Dodika dolazite na neku poziciju.

“Tako je bilo kada sam postala i premijerka, ali djelovali smo kao tim, i uspjeli u tome. Sa Dodikom kao srpskim članom Predsjedništva BiH ti izazovi biće manji”, istakla je Cvijanovićeva.

RTRS